Vásárlás a Nenzeti Kulturális Alap hozzájárulásával, 2009

Keserue Zsolt

Nagyolvasztó (2008)

Technika: videó (56)
Az 1950-ben Dunapentele határában az uralkodó politikai akarat megnyilvánulásaként alapított és építeni kezdett nehézipari művek és a mellé tervezett lakótelep nem tartozott egy már létező városhoz, mint az ország többi pontján létesült ipari komplexumok. Ezért ki kellett alakítani az ott élők számára a mindennapi élethez szükséges szolgáltatások infrastruktúráját, amibe a kultúra is beletartozott. Ezt a feladatot néha felülről, de gyakrabban alulról, az összkomfortos lakáshoz jutás reményében az országból odavándorolt fiatal, friss diplomás szakemberek látták el a 60-70 években.
Az új kezdeményezések javarészt a városba érkező vagy ott felnövő művészekhez, népművelőkhöz köthetők. Hogyan alakult a sorsuk, minek köszönhető a város országosan is ismert kulturális teljesítménye? Miért ott alakulhatott meg az ország első stagione stúdió színháza a hetvenes években vagy hogyan verhetett gyökeret az acélszobrász szimpózium és a hozzákapcsolható szoborpark? Miért a városban kezdte a néptánc határait feszegetni a Vasas táncegyüttes, ami a táncszínház felé tett határozott lépéseket a nyolcvanas évek elején. Hogyan épülhetett a háború után éppen Dunaújvárosban az ország első kiállítóterme (ma Kortárs Művészeti Intézet)? Mi inspirálta a hazai rock zene ismert formációjának (Quimby) alapítóit, akik szintén ott kezdték karrierjüket?
Egy olyan településen, amely semmilyen, az évszázadok alatt kialakult kulturális tradícióra nem építhetett. (Keserue Zsolt)
« VISSZA  

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!