Ballroom / Bálterem. Kaija Saariaho, Kozári Hilda és Esa Vesmanen zene-fény installációja

1997. december 9 - 1997. december 21.
ballroom
Kaija Saariaho, Kozári Hilda és Esa Vesmanen
zene-fény installációja
1997. december 9 – december 21.
megnyitó: december 9-én, 18 órakor

ball¹: gömb, golyó, labda
ball²: bál
room: terem, tér, szoba

Kozári Hilda és Esa Vesmanen installációja a múzeum vörös márvánnyal borított aulájának komor atmoszféráját formálja át fény, mozgás és Kaija Saariaho Felhőzenéje segítségével.
Az installáció központja a 11 méter magasból ingaszerűen függő gömb, azaz bolygó. A fémgömb mágneses mozgással, a zene függvényében változtatja a teret és a reflektorok fényét. A csarnokszerű térben elhelyezett hangszórók számítógép által generált különös zenét sugároznak a közöttük mozgó látogatónak, melynek programját Kaija Saariaho zeneszerző hozta létre. A ballrom látogatói egy kozmikus tér vázlatos képén belül a valós világból egy virtuális térbe léphetnek át.
A budapesti installációval egy időben a III. Helsinki Fényfesztivál (Valon voimat) eseményeként az épülő Kiasma (Kortárs Művészeti Múzeum) hatalmas üvegfalára vetítve, az utcáról látható a ballroom. A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ segítségével az Interneten is lehet “látogatni” a projektet.

Kozári Hilda képzőművész (Budapest) és Esa Vesmanen belsőépítész (Helsinki) 1995 óta dolgoznak együtt művészeti projekteken. Közös kiállításaikon főként fényinstallációkat mutatnak be. Kaija Saariaho (Párizs–Helsinki) Finnország egyik legjelentősebb kortárs zeneszerzőjeként ismert. Művei nemcsak hangzásukban újak, de a technika új lehetőségeit is kitűnően használja fel darabjaihoz, így díjat nyert az Ars Electronicán is, Linzben.

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!