CSI PENG: Fájdalompiac Made in China – Made in Hungary cserebere

2007. április 30 - 2007. június 25.
Részlet a kiállításból
A Ludwig Múzeum látogatói egy valódi „kínai piacot” találnak a harmadik emeleten, 2007. május 26–június 3. között. Csi Peng fiatal kínai fotóművész – aki egy rezidenciaprogram keretében tartózkodik Budapesten, az aacheni Peter és Irene Ludwig Alapítvány jóvoltából – nyugati utazásai folyamán elszomorodott (akárcsak a Majomkirály), hogy a kínai piacokat Európa-szerte elárasztotta a „gagyi”. Ezért elhatározta, hogy létrehoz egy kölcsönös csereberén alapuló piacot. Egy fotósorozatának, a Sprinting Forwardnak egyik lapjából kinyomtat 1150 példányt, kitűnő minőségű papírra, amit Pekingből Budapestre szállíttat. Az útvonal ugyanaz, amelyen mások a – Csi Peng számára fájdalmasan – silány árut szállítják.
A Ludwig Múzeum harmadik emeletén egy hétig kiállított, falra csipeszelt, sorszámmal ellátott, A/4-es színes lapokat (Made in China) aztán a látogató kicserélheti a magával hozott saját rajzra, fényképre vagy bármilyen kis tárgyra (Made in Hungary). Ily módon a kínai–magyar kereskedelem spirituális előrelépésének részesévé válhat bárki, aki részt vesz az akcióban.

Csi Peng (1981, Yantai, Kína) a pekingi Képzőművészeti Akadémia digitális média szakán végzett 2005-ben. Az akkor végzős diák teljesítményére felfigyelt Baksa-Soós Veronika, a Ludwig Múzeum kurátora is, aki a művészt meghívta Budapestre. Az azóta eltelt két évben Csi Peng számos kiállításon szerepelt világszerte. A berlini és pekingi Alexander Ochs Galleries, valamint a pekingi White Space Galéria művésze. 2006-ban kiállított az Essl Múzeum China Avant-garde című nagyszabású kiállításán, melynek alkalmából három nagyformátumú képe került a gyűjteménybe. Legutolsó fotósorozata a legendás kínai regény, a Nyugati utazás, avagy A Majomkirály története fejezeteit dolgozza fel szisztematikusan. Csi Peng saját élettörténetével von párhuzamot, és a mi korunkba ülteti át a kínai „Kukoricza Jancsi”, Szun Vu-kung történetét. Vu Cseng-en hőséből végül nem „János vitéz” lesz, hanem számtalan megpróbáltatás után bódhiszattvaként dicsőül meg. (Az új képek egy különleges, műszőr borítású albumban is megjelentek nemrégiben, Chi Peng’s Journey to the West címen.)

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!