Két holland fotográfus: Hans van der Meer: Európai pályák ‒ az alsóbb osztályú futball látképe Bertien van Manen: Add nekem a képed

2008. február 22 - 2008. április 6.
Enteriőr Hans van der Meer fotóival
Hans van der Meer és Bertien van Manen egyaránt a kortárs holland fotóművészet élvonalába tartozik. A Ludwig Múzeum kiállítása két önálló anyagot mutat be egy térben, tágabb asszociációs lehetőségeket kínálva a két művész képei között.

Hans van der Meer 1995 óta foglalkozik Hollandia, Flandria-Belgium, illetve Európa egyéb tájain járva az amatőr labdarúgócsapatok pályáinak, mérkőzéseinek
fényképezésével, nagyméretű, tűéles képeivel megidézve a huszadik század első felének sportfotóit. A pálya egészét és környezetét, a fotózáskor „véletlen elemként” felbukkanó részleteket is rögzíti – a rá jellemző, empatikus humorral kapcsolva össze a sportfotó és a tájkép műfaját.

Bertien van Manen divatfotósként kezdte pályáját, majd a dokumentumfényképezés felé fordult. Utazásai során a világ különböző pontjain élő embereket és környezetüket fényképezi. Lírai, intimitással átszőtt munkáinak legújabb példája a Give me your image (Add nekem a képed). Otthoni környezetben készít amatőrkép minőségű felvételeket családi fényképekről, különféle helyszíneken – különféle emberek életének dokumentumait, személyes emlékeit, arcát rögzítve. Képeivel a fotó és a rögzített idő kapcsolatát, a fotó emlékezésben betöltött szerepének alapkérdését feszegeti.

A kiállítás a LOW Holland-Flamand Kulturális Fesztivál keretein belül valósul meg. Az Európai mezőket a Paradox mutatja be.

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!