Tükörhegy, 2010
Kateřina Šedá képzőművészeti akciója

2010. november 6 - 2010. november 21.
Kateřina Šedá (1977 Brno-Líšeň) az egyik legeredetibb, máris nagy nemzetközi karriert befutott fiatal cseh képzőművész, aki a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum rezidenciaprogramjának vendége volt 2009-2010-ben. Munkáiban általában közvetlen lakókörnyezetével, az ott élő emberek problémáival foglalkozik, egyben a kelet-közép-európai társadalom változásaira is reflektálva. Műveit a személyes érintettség mellett az egyszerű eszközöket használó, de mindig eredeti művészi megformálás teszi különlegessé és hitelessé.

Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, amelyek közül kiemelkedik a 2007-es kasseli Documenta, a 2008-as Berlin Biennale vagy a 2009-es Biennale de Lyon. Az ukrán PinchukArtCentre Future Generation Art Prize versenyében a 21 finalista közé került új, budapesti projektjével.
Kateřina Šeda budapesti tartózkodása során fedezte fel Tükörhegyet, Törökbálint újonnan épült családi házas negyedét, amely hasonló gondokkal küzd, mint sok más, a nagyváros peremén épült alvóváros. A Šedá által kitalált szocio-társasjáték - többi projektjéhez hasonlóan - az itt élő emberek bevonására és aktív részvételére épít, célja pedig a közösségteremtés, a lakók megszervezése egy vonzó nyereményjáték segítségével. A projekt vizsgálja az újfajta városszerkezetet, életmódot, az újfajta vizuális-építészeti környezetet és azt, hogy mindez miképpen hat az itt lakókra.

A művész első ízben augusztusban kereste fel Tükörhegy lakóit, hogy tájékoztassa őket a tervezett versenyről. A lakókat megkérte, hogy saját kapujuk nyílásán keresztül rajzolják le a szemben lévő ház egy részletét. Az összegyűjtött rajzokból egy könyv készült, amelyet október 30-án kaptak kézhez a résztvevők. Az egész napos vetélkedőn az győzött, aki a legtöbb házat tudta azonosítani a rajzok alapján. November 6-án kiderült, hogy ki az a szerencsés nyertes, aki családjával együtt egy hetet tölthet Floridában 2011 tavaszán. A lakók ezen a napon egy újabb, a művész által készített rajzot kaptak kézhez, melyen a győztes háza szerepel. De vajon melyik ház lehet az?

Ünnepélyes eredményhirdetés a művész jelenlétében:
2010. november 14-én 14 óra, a nyertes család házánál (Törökbálint, Tükörhegy, Róth Miksa u. ?)


Támogatók:
Peter und Irene Ludwig Stiftung, Aachen; Galleria Franco Soffiantino, Torino
Cseh Centrum, Budapest; Tükörhegyi Közéleti Egyesület, Törökbálint

Bővebb információ:
www.tukorhegy.com


Kateřina Šedá: Tükörhegy (Mirror Hill), 2010
© 2010 Katerina Seda, Adam Macháček, Michal Hladík, Franco Soffiantino Gallery

fotó © Michal Hladík

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!