A képzelet tudománya | Nemzetközi csoportos kiállítás

2010. április 29 - 2010. június 27.
Saso Sedlacek: Origami Space Race, 2009
Pawel Althamer, Gerard Byrne, Csákány István, Marine Hugonnier, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám, Chris Marker, Anna Molska, Deimantas Narkevicius, Panamarenko, Daniel Roth, Saso Sedlacek, Jane and Louise Wilson

Kurátor: Somogyi Hajnalka
Projekt management: Somogyi Hajnalka és Thomas Trummer (Siemens Stiftung)

A kiállítás magyar és külföldi kortárs képzőművészek munkáinak bemutatásán keresztül az 1945−1989 közötti időszak európai és észak-amerikai kultúráját értelmezi sajátos szemszögből. A hidegháborús időszak szorongással és versengéssel árnyalt utópiáit ebben a két táborra szakadt világban gyakran természettudományos eredmények és technológiai fejlesztések táplálták, legyen szó a jövő társadalmainak építendő városokról, az infokommunikációs forradalomról vagy a fegyverkezési- és űrversenyről. Az „egzakt” tudományos tények és a precíz, élettelen gépek a fantázia, a művészi kreativitás, a társadalmi feszültségek és a politikai ideológiák, fóbiák szűrőjén át a késői modernizmus sajátos, hol optimista, hol fenyegető vagy éppen apokaliptikus víziójává alakultak.

Mára ez a mítosz, az elmúlt két évtized politikai változásainak és elképesztő technológiai fejlesztéseinek hatására nemhogy elhalványult volna, hanem a kortárs kultúra egyik mély és igen termékeny táptalajává vált. A kiállított videók, rajzok és installációk megidézik a hidegháború korszakát és kultúráját: tudományos elméleteket, jövővel kapcsolatos víziókat, történeteket. A művészek egykor titkos és mára lezárt helyszíneken, rakétabázison, űrhajós kiképző központban forgattak, maguk is a jövő robotjait és járműveit tervezték, tudományos kísérleteket vagy science-fiction írók jövendöléseit alkották újra. Bárhonnan is nyerték azonban az inspirációt az alkotók, a művek nem elsősorban a múltba révedésre adnak lehetőséget, hanem annak a végiggondolására, hogy olykor elavult, csüggesztő vagy megmosolyogni valóan naiv mivolta ellenére miért fontos és izgalmas ma mégis az euro-atlanti történelemnek és kultúrának ez a szakasza.

A kiállítás a Ludwig Múzeum és a Siemens Stiftung együttműködéseként valósul meg.

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!