"Vert nemzedék" - Vetítés- és beszélgetés-sorozat a Beat-nemzedék / Allen Ginsberg kiállításon

Kiállítótér, 1. emelet
2013. december 10. 18.00 -
A filmösszeállítás szándéka szerint azt a hiányérzetet kívánja erősíteni, melyet a "Beat nemzedékiség" mint kulturális forma beteljesít a hazai kultúraértelmezésekben. Ahogyan a generáció magyar képviselői nem úton, hanem inkább útban voltak, úgy a filmek is inkább csak közelítések, mint célzott érkezések.

A programsorozat mai filmjei:

Partita (1974, 34', rendező: Erdély Miklós)

"A vicc szókimondó hősei rendszerint a megvalósítandó eszmény öntudatlan és gyámoltalan szószólói, akik valamely rosszul informáltság következtében akkor és ott mondanak ki valamit, ahol ez nem való. Ők éppen gyengeségük és alkalmatlanságuk folytán rekedtek ki azokból a helyzetekből, ahol a jól informáltságot, a helyén való magatartást el lehetett volna sajátítani. ...a vicc mindig valami tilalom rovására mulattat; legyen az akár hivatalos, akár belső, akár közmegegyezésen alapuló. A viccélvező részéről a nevetés a belső készenlét, a gyakorlat által megcsúfolt „eszmei” evidenciában való tartásának jele, és egymásnak afelől való biztosítása, hogy ami tilos, az nem lehetetlen.
Mint minden szubkulturális megnyilvánulásban, a viccben is bőven akad reakciós mozzanat: . .az elveszített szerencse utáni vágyakozás mazochista kigúnyolása vagy a boldogság utáni vágy kompromittálása” (Adorno)."

(Erdély Miklós a Partitáról)


Életformák - játszma (1975, 47', rendező: Dobos Gábor, Donáth Péter)

"A női sport az nem egy sport, azt nem lehet elismerni." - Idézi a kortárs előítéletet a női futballista.
"A humanista szellem ami talán évszázados a református egyházban, az hatotta át ezt az iskolát és ... bennem elő is segítette, hogy kommunistává válhattam" - nyilatkozza a református öregdiák.
"Annak a belátása, hogy korlátlan lehetőségek egyáltalán létezhetnek, számunkra ez adta azt a lendületet, ... azt gondoltuk, hogy egy mikroközösségben, minden előítélet és korlát felszabadítható lett volna." - vallja a kommuna tag.
"Élni fogunk! A zene olyan vidáman, olyan boldogan szól. És én azt hiszem, nemsokára megtudjuk, miért élünk, miért szenvedünk… Jaj, csak tudnánk, miért?!... Csak tudnánk, miért?” - Csehov Három nővérét adja elő a Lakásszínház.

Kapcsolódó kiállítások
Beat-nemzedék / Allen Ginsberg 2013. november 9.

 

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!