Ginsberg Slam. Hommage à Allen Ginsberg
Slam poetry bemutató est

Kiállítótér, 1. emelet
2013. december 12. 20.00 -
Az Amoeba zenekar
Az előadásra jegyek a Ludwig Múzeum jegypénztárában foglalhatók és vásárolhatók.
Jegyár: 2800 Ft
Diákoknak érvényes diákbérlet bemutatásával (6-tól 26 éves korig) és nyugdíjasoknak 50% kedvezmény
(A Ludwig Múzeum éves bérlete erre a programra nem érvényes.)
Jegyfoglalás és regisztráció a korlátozott férőhely miatt:
e-mailben: infopult@ludwigmuseum.hu
telefonon: (1) 555 3454 illetve (1) 555 3444

Fellépők:
Amoeba zenekar (Sabák Péter, Boros Levente, Sági Viktor)

Slammerek:
Kemény Zsófi
Tolnai Eszti
Horváth Kristóf - Színész Bob
Gábor Tamás - Indiana
Süveg Márk - Saiid
Bencsik Ádám - Ponza
Németh Péter - Zeek

Az előadás bemutató jellegű, úgynevezett zenés showcase slam. A szövegek Allen Ginsberg inspirációjára születnek, így kapcsolódnak a mester munkásságához, illetve a róla szóló Beat-nemzedék / Allen Ginsberg című kiállításhoz.

De mi is az a slam poetry? A műfaj „atyja” Marc Smith, chicago-i költő, aki 1984 novemberében szervezte meg első ízben a Hétfő Esti Költészeti Felolvasóestet. Ennek során nemcsak költők, művészek adhattak elő, hanem bárki magához ragadhatta a mikrofont. Smith legfőbb célja ezzel az volt, hogy „visszaadja a költészetet az embereknek”, amelyet meglátása szerint az iskolai oktatás elidegenített tőlük. Szerinte „szükségünk van arra, hogy a költészet által beszéljünk egymással”. A slam célja a csapás: kellemes ütés a fülnek, a szemnek, az agynak. A fellépők előre megírt (tehát nem freestyle) szövegekkel lépnek fel. A színpadon szinte mindent lehet, amit a színpad, a szöveg, a hang és a mimika megenged. Kelléket és (a legtöbbször) zenei kíséretet használni viszont tilos. A szövegek lényege a személyesség, őszinteség, szabadság, önkifejezés, reflektálás a közéletre, a mindennapokra.

Magyarország legelső slam eseményére 2006-ban került sor, amikor a Slam című film hatására Petrányi Zsolt, a Műcsarnok akkori igazgatója megrendezte a költők és rapperek párbajaként aposztrofált estet. Azóta a slam poetry egyre szélesebb körben vált ismertté. Néhány héttel ezelőtt zajlott le a Trafóban a II. Országos Slam Poetry Bajnokság. A mai este előadói között ott találjuk a győztest, Süveg Márkot és a harmadik helyezett Horváth Kristófot is.
Kapcsolódó kiállítások
Beat-nemzedék / Allen Ginsberg 2013. november 9.

 

Iratkozzon fel
HÍRLEVELÜNKRE!