Pszichológiai tárlatvezetések

Interaktív pszichológiai tárlatvezetések kortárs művészeti környezetben 

A rendhagyó tárlatvezetések célja a pszichológiai kultúra népszerűsítése és egyszerű önismereti gyakorlatok kipróbálása kortársművészeti környezetben.

AKTUÁLIS PROGRAM:

Közösségi képélmény

Egy közös dramatikus kísérletre/játékra/csoportos együttlétre invitáljuk a múzeum látogatóit. A játék célja, hogy ne csak szemléljük a műveket, hanem közösen jelenítsük meg őket, így alakítva rajtuk és magunkon egyaránt. A résztvevők rendezői és eszközei is a játéknak: együtt találjuk ki, hogy mit jelent számunkra egy adott mű, hogyan lehet megjeleníteni egy képet mozdulatokkal, gesztusokkal, emberi interakcióval. Kipróbáljuk, hogyan nézhetne ki másképpen egy alkotás, milyen lehet a képben lenni, a kép részévé válni, és milyen történetet tudunk mindeközben mögé képzelni?

Ennek járunk közösen utána.*

Minden alkalommal a múzeum valamelyik aktuális kiállításán látható két műalkotás szolgál alapul a közös dramatikus képélményhez. 

Időtartam: 2,5 óra

Csoportlétszám: legfeljebb 15 fő

Programjegy: 3900 Ft

A program jellege miatt a helyek száma korlátozott, ezért javasoljuk a jegyek elővételben való megváltását. A programra jelentkezni a muzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu e-mail címen lehet


A gyakorlat, amelyre hívunk benneteket, morenói alapokon nyugszik. Jacob Levy Moreno** (1889–1974) orvos, pszichiáter, iskolateremtő, a szociometria és a pszichodráma módszer megalkotója.

Ez a csoportélmény lehetőséget nyújt számunkra, hogy intenzív és személyes kapcsolatot alakítsunk ki vizsgálatunk tárgyával, akár a Ludwig Múzeumban egy kortárs műalkotással.

A játékok során spontán, könnyed helyzeteken keresztül kerülünk kapcsolatba kreativitásunkkal, az alkotásokból nyerhető inspirációval. Hol az alkotó nézőpontját próbálgatjuk, hol képelemek megtestesítőjeként vagyunk jelen – mindeközben átéljük alkotó és alkotás szoros összefonódását. Megtapasztaljuk, hogyan lehet egyszerre szemmel tartani a teljes kompozíciót, de az apró részleteknél is elidőzni. Az általunk használt módszer nem pszichodráma, mivel nem az önismereten van a hangsúly, hanem a közös élményen. Nem is műelemzés, mert a nézőkben keltett érzésekkel foglalkozunk.

Ajánlott öltözet: amiben mozogni lehet és kényelmes.

A programot Wolf Eszter képzőművész és Balázs Ambrus pszichológus, pszichodráma-vezető tartják.

A résztvevőknek a program logójával ellátott pólót adunk ajándékba.

Visszajelzések korábbi alkalmak résztvevőitől:

"Csoda. Büszkeség, hogy valakik csinálnak ilyesmit."

"Új perspektívába helyezi a művészeti befogadást."

A programról szóló cikk az Index Dívány rovatában:

Sáfár-Williams Zsófia: Ez történik, amikor a pszichodráma találkozik a képzőművészettel

*Alapelvek:

– A játékban csak „itt és most” létezik. Nincs nem megfelelő részvétel, jelenlét, gondolat, érzés. Még a passzív részvétel is részvétel. Mindenki ott és akkor, szabadon dönti el, hogy mennyire lesz részese a közös játéknak.

– Spontaneitás. Fejezzük ki szavakkal, gesztusokkal, hogy számunkra mit jelent ez az „itt és most”. Ez sem elvárás, csak a szabadság játéka.

– A résztvevőkkel együtt hozzuk helyzetbe a helyszínt, a témát.

– A végeredmény nem közös nevező és megértés lesz, hanem közös élmény.

**Moreno alkotta meg a kreativitás és a spontaneitás filozófiájának előremutató és izgalmas valóságmodelljét. Mint minden jó modell, ez sem áll meg az elmélet szintjén, gyakorlati kísérletezésre inspirál. Bár önismereti céllal fejlesztette ki a technikát, mi további lehetőségeket is látunk benne. Észrevettük, hogy a kijelölt tér (színpad), az „itt és most” (hic et nunc), valamint a személyes perspektíva segítségével, ha csoportban dolgozunk, dolgok esszenciális intenzitásával, az információt rejtő térrel kerülhetünk kapcsolatba.