Pályázat eredménye

60. Velencei Képzőművészeti Biennále

La Biennale di Venezia

 

A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását.

A pályázatot élénk szakmai érdeklődés kísérte: a 2022. november 28-án megjelent felhívásra kilenc érvényes pályázat érkezett be.

 

A PÁLYÁZÓK NEVE ÉS PÁLYÁZATUK CÍME

Balázs Kata / Mátrai Erik: Fenestra Aperta

Bencze Péter / Keresztesi Botond: Minden egy

Don Tamás / Kocsi Olga: A 133. történet

El-Hassan Róza / Poroszlai Eszter, Rajz Helga Eszter, Topor-Klöpfler Tibor és mások („Anonim Művészek és Tetováló Művészek”): Palindrom. Underground. Aboveground. Museum's Shop – Az Underground a múzeumon belül és kívül. Tattoo, graffiti és a magyar művészeti szcéna

É. Kiss Piroska / Radák Eszter: Hol vagyunk? Ideiglenes tündérkert, avagy szépségtapasz a világ bajára

Gadó Flóra / Cséfalvay András, Anna Hulačová, Piotr Łakomy, Ulbert Ádám: Élet egy idegen planétán

Kopeczky Róna / Nemes Márton: Superposed and Entangled

Kukla Krisztián / Fabricius Anna: Találkozunk két év múlva

Róka Enikő / Gerhes Gábor – Mucsi Emese: Atlas

 

A pályázók 2023. március 9-én a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a zsűrinek a kiállítási tervüket. A zsűri úgy döntött, hogy közülük egy második fordulóra – átdolgozásra és továbbfejlesztésre – Kopeczky Róna és Nemes Márton pályázókat hívja meg, akik továbbfejlesztett pályázatukat Techno Zen címmel a kitűzött határidőre benyújtották.

A zsűri a kilenc érvényes pályázat közül Kopeczky Róna kurátor Nemes Márton festőművész Techno Zen című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.

A nyertes pályázati anyag IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A további pályázatok megtekinthetőek a pályázatok címeire kattintva.

 

A NYERTES PÁLYÁZAT

Nemes Márton a fiatal festőgeneráció egyik leginnovatívabb és legsikeresebb képviselője, aki műveiben a kép 21. századi újraértelmezésével kísérletezik a hagyományos festészet határait anyagban és térben kitágítva.

A Magyar Pavilon tereibe egy olyan multimédiás, több érzékre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotást tervezett, mely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a techno szubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épül. Munkáiban technikai eszközöket, ledpaneleket is beépít montázselemként.

Tervezett nagyszabású, látványos installációja jól használja ki a velencei Magyar Pavilon térbeli adottságait. Kiállítása multiszenzorális: vizuális, akusztikus és interaktív tartalmai a fény- és színtartomány, a tárgy- és fénymozgás, a hang, a fényfrekvencia és légáramlás együttes hatásában bontakozik ki.

Nemes Márton a festészetet többirányban kitágító munkássága egy olyan új generációt és közönséget kapcsolhat be a képzőművészet világába, amely nem a művészettörténet és a magas művészet, hanem a techno szubkultúra, a számítógépes virtuális valóság, a social media, illetve a high tech felől közelít a Warhol után alapvetően dekoratív felületként, ornamentikaként értelmezett festészethez.

 

A BÍRÁLÓBIZOTTSÁG TAGJAI VOLTAK

Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennále Irodája vezetője,

Dr. Fabényi Julia művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója (a zsűri elnöke),

Farkas Dénes képzőművész  (Tallinn), a 2013. évi Velencei Képzőművészeti Biennále Észt Pavilonja kiállító művésze,

Dr. Petrányi Zsolt művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, 2006–2010 között a Velencei Biennále Magyar Pavilonja nemzeti biztosa, a 2003. és 2017. évi Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításának kurátora,

Dr. Sturcz János művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az 1999. évi Velencei Képzőművészeti Biennále nemzeti biztosa,

Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgató-helyettese.

 

A zsűri ezúton mond köszönetet valamennyi pályázónak.

Budapest, 2023. március. 17.

 

Dr. Fabényi Julia
a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója,
a Velencei Biennále nemzeti biztosa