Műszaki információk

Pályázóknak

Műszaki információk a velencei Magyar Pavilon aktuális állapotáról

 

Az épület hasznos terei és méretei (részletek az alaprajzon):

Előtér: 29,1 m²

Kerek kisterem I−II.: egyenként 24,6 m²

Kiállítótér: 247,3 m²

Átrium (nyitott): 71,4 m²

 

A kiállítási tér három főbb részből áll: két oldalszárnyból és egy félköríves bővítménnyel álló keresztszárnyból. Ezekhez kapcsolódik a bejárat, az átrium és a két kör alaprajzú tér, amely közül az egyik teljes értékűen használható kiállítási célokra, a másik egy lépcsőt, kiszolgáló tereket, valamint egy – kijáratként funkcionáló – félköríves folyosót foglal magában.

Padlóburkolat: A járófelület szürke színű PVC alapú lapokkal fedett. A burkolatba fúrni, rögzíteni nem lehet.

A kiállítótér és falai fehér színűek, át- (illetve visszafestésük) a kiállítás igényeinek megfelelően, a projekt költségvetése terhére tervezhető. Az átrium fala fehérre festett. Gipszkartonfal építés esetén az eltávolítás (bontási anyag vízi úton történő elszállítása) költségeit is tervezni kell.

Padlástér: 80,15 m² (kiállítótérként nem használható, raktárként funkcionál).

Pince: 317,3 m² (kiállítótérként jelenlegi állapotában nem használható).

A pavilon épületében lévő mellékhelyiségek: a földszinti kerek termekből nyíló mosdó (WC és zuhanyzó), illetve kis raktárhelyiség.

A nyitott átrium és a kiállítótér üvegajtókkal nyílik egybe.

Az elektromos rendszer összes teherbírása jelenleg a pavilonban: 3 fázisú kiépítés, fázisonként 20A, összes terhelhetőség: 10kW. Az épületben a magyar szabványnak megfelelő konnektorok találhatók. A pavilonban kiépített ERCO műtárgy-megvilágítási rendszer működik, ezen felül általános megvilágításra alkalmas lámpatestek nincsenek. A kiállítási installáció részeként kell megtervezni az esetlegesen szükséges sötétítés műszaki kivitelezését és költségét a kiállítás igényeinek megfelelően.

Az álmennyezet ongrofoam lapokból áll, 2016-ban a központi biztonsági előírások alapján füstjelző rendszer került kiépítésre, amely nem eltávolítható. A vészjelző lámpák és tűzoltókészülékek termekbeli elhelyezési pozíciója szintén adott.

A megvalósított műszaki tartalom olasz hatósági engedélyekhez kötött (EU-s szabványoknak megfelelve). Olasz szakember által kiadott elektromossági tanúsítvány szükséges minden esetben, melyet a kurátor által összeállított leírás alapján a múzeum szerez be. Ha az installáció jellege megkívánja, statikai tanúsítvány is szükséges.

Az épületben légkondicionálás nincs. Az épületbelső sötétítés nélküli hő és UV-terhelése magas.

Az épület akadálymentes megközelítésére az épület hátsó frontján található acél szerkezetű rámpa szolgál. A belső terekben a lépcsőfokok áthidalása farámpákkal megoldott. Ezek megtartása indokolt.

A vészkijárat a jobboldali kiállítótér hátsó falán nyílik, melynek megközelíthetőnek kell maradnia.

A jobb oldali kerek teremből csigalépcső vezet a padlástérbe. A pavilon befedése: a kiállítótér fölött dupla rétegű üvegtető, a padlástér fölött cserép- és üvegtető. A tető – vízelvezetési konstrukciós problémák miatt – nagyobb esőzések alkalmával beázás veszélyes.

Az épület műemléki védelem alatt áll, minden, a külső homlokzatot és az épületszerkezetet érintő átalakítás engedélyköteles.

 

 

A Ludwig Múzeum használatába a pavilon 2015-ben, vagyonkezelésébe 2017-ben került. A múzeum az örökölt műszaki hiányosságok és problémák megoldására az elmúlt időszakban több beruházást is elvégzett és ezt a munkát költségvetési lehetőségei függvényében folytatni kívánja.

 

Budapest, 2022. november 28.