A főkurátor programja

Christine Macel a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennále főkurátora

Január 23-án a Biennále szervezőbizottságának elnöke, Paolo Baratta bejelentette, hogy a párizsi Pompidou Központ vezető kurátora, Christine Macel tölti be a 2017. évi Képzőművészeti Biennále főkurátori posztját.

 

Fotó: Andrea Avezzù. A La Biennale di Venezia jóvoltából
Fotó: Andrea Avezzù. A La Biennale di Venezia jóvoltából

 

Christine Macel 2000 óta a Pompidou Központ vezető kurátora. Művészettörténészi tanulmányait követően előbb a francia kulturális minisztériumban dolgozott, majd a Musée National d’Art Moderne-be került, ahol 31 évesen lett vezető kurátor. Az itt eltöltött 15 év alatt számos egyéni kiállítás (Sophie Calle, Nan Goldin, Philippe Parreno) és tematikus tárlat fűződik a nevéhez. Ezek közül kiemelendő A múlt ígéretei (Les Promesses du Passé) címmel Joanna Mytkowskával közösen rendezett 2010-ben nagyszabású kiállítás, amely a kelet-európai régió kortárs képzőművészetébe engedett bepillantást, megpróbálva szakítani a térség művészetéről kialakult klisékkel. A többnyire társadalmi, politikai tartalmú konceptuális műveket felsorakoztató válogatásba bekerültek Erdély Miklós, Hajas Tibor, Szentjóby Tamás, Tót Endre, Szombathy Bálint és Csörgő Attila művei is.
 

Nevéhez fűződik a Pompidou Központon belül a fiatal művészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító Espace 315 létrehozása és ő indította el a fiatal filmesekre fókuszáló Prospectif Cinémaprojektet is. Publikációi többek között az Artforumban és a Flash Artban olvashatók. 2007-ben kötete jelent meg Time taken, the work of time in the work of art címmel.
 

A Velencei Biennálén 2013-ban a francia nemzeti pavilon (Anri Sala), 2007-ben pedig a belga pavilon (Eric Duyckaerts) kurátora volt, és dolgozott Marseille-ben és Sharjahban is vendégkurátorként.


Francia főkurátora a Biennálénak legutóbb 1995-ben volt Jean Clair személyében. Az elmúlt évek főkurátorai Okwui Enwezor (2015), Massimiliano Gioni (2013), Bice Curiger (2011), Daniel Birnbaum (2009), és Robert Storr (2007) voltak.
 

Christine Macel eddig nem tartozott a sztárkurátorok közé. „A világ törésvonalait és megosztottságát a középpontba állító legutóbbi képzőművészeti biennále után, és tudatában annak, hogy jelenleg egy szorongásokkal teli korban élünk, egy olyan kurátort választottunk Christine Macel személyében, aki elkötelezetten hangsúlyozza a művészeknek azon fontos szerepét, amellyel saját univerzumokat hoznak létre és életerőt fecskendeznek a világba, amelyben élünk” – indokolta Paolo Baratta a kinevezés alkalmából, kiemelve, hogy Christine Macelnek a Pompidou Központban töltött évei gazdag lehetőséget kínálnak arra, hogy felfedezze és felismerje a világ különböző pontjairól jövő új energiákat.

Christine Macel főkurátori programja magyarul ITT olvasható.


Az 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2017. május 13. és november 26. között rendezik meg. A magyar pavilon kiállítását a nemzeti biztos hagyományosan kurátori pályázat útján fogja kiválasztani, melyet idén – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – korábban, már nyáron meg fog hirdetni.