IKSZ

Iskolai Közösségi Szolgálat

Kedves Jelentkezők, a nyári szünidő alatt IKSZ gyakorlatra csak korlátozott létszámban tudunk gyakornokot fogadni. Megértésüket köszönjük!

 

2018-ban is van lehetőség Iskolai Közösségi Szolgálat keretén belül tapasztalatokat szerezni a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A múzeumi munka során a múzeum gyűjteményének jobb megismerése mellett a megszerzett nyelvtudás gyakorlására is van lehetőség több területen.

 

Jelentkezni az alábbi jelentkezési lap segítségével lehet:

 

Kérünk, a jelentkezés előtt nézz utána az IKSZ gyakorlat feltételeinek (pl. hány órát dolgozhatsz és mikor, van-e szerződése az iskolátoknak a múzeummal stb). 

 

Múzeumshop

Feladat:

 • árcédula készítés és árazás, a könyvek ellenőrzése (megfelelő árcédula van-e rajtuk)
 • szerződések szkennelése, képfájl javítása, jpg pdf-be konvertálása
 • raktárban a könyvek abc-sorrendbe tétele, pakolás
 • különböző termékek csomagolása
 • átvett áru mennyiségének ellenőrzése
 • mobiltelefonnal fotózás termékekről (árukészlet nyilvántartásba kép csatolás)
 • könyvborító szkennelés, képfájl javítása (webshopba feltöltés céljából)
  ​​​​​​

Amit megtanulhatsz:

Elsajátíthatod a pénztárgép kezelését, a bankkártya leolvasását, a vonalkód készítést, a számlázást, az árukészlet nyilvántartó program kezelését (A múzeumshop vezetőjének felügyelete mellett.)


 

Múzeumpedagógiai osztály

Feladat:

 • múzeumpedagógiai foglalkozások anyagainak, eszközeinek előkészítése
 • rendezvényeken vendégek fogadása, segítése
 • adminisztratív feladatok, adatbázisok ellenőrzése
 • esetenként foglalkozásokon asszisztencia

Amit megtanulhatsz:

 • megismerheted, hogy hogyan épül fel egy foglalkozás
 • bepillanthatsz egy rendezvény (konferencia, pedagógus szakmai program stb) szervezésének és lebonyolításának hátterébe

 

 

10 MINUTE TALK

Újdonság a Ludwig Múzeum IKSZ feladatai között 10-minute talk tartása

 

Gyakori kérdések és válaszok a 10-minute talkokkal kapcsolatban:

Mi az a 10-minute talk?
Olyan különleges interpretációs aktivitás, melyben 10 percig csak egy műalkotásról mesél a talk tartója a kiállítótérben aktuálisan jelen levő és érdeklődő látogatóknak magyar illetve minimum aktív középfokon beszélt idegen nyelven.

Talk témája?
A Ludwig Múzeum Westkunst–Ostkunst. Válogatás a gyűjteményből című állandó kiállításából a hallgató által kiválasztott műtárgy.

Mikor vannak a 10-minute talkok?
Hétköznap 16 és 17 órakor, hétvégén (szombaton és vasárnap) 13.00 és 17.00 között óránként (kezdési időpontok: 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00). Érdemes egy embernek min. 2 időpontot vállalni egymás után. A „fennmaradó időben” a múzeumshopban és az infópultnál segítenek a talk tartói.

Milyen nyelven kell tartani a talkokat?
Mivel a Ludwig Múzeum nemzetközi hírű intézmény, látogatóinak jelentős része is külföldi. A talkokra elsősorban angol nyelven kell felkészülni, de minden más tanult nyelven is, látogatói igény szerint megtarthatók (tehát, ha te kiválóan beszélsz spanyolul és van spanyol érdeklődő, akkor spanyolul tarthatod a talkod).

Hogyan készüljek fel a talkokra?
A múzeum munkatársai minden rendelkezésükre álló információt megadnak, de a múzeum könyvtára is használható. A talkot tartó diák felkészülése során kétszer ingyenesen tekintheti meg a gyűjteményt.

Csak művészeti iskolások jelentkezhetnek?
Szeretettel várunk minden jelentkezést erre a feladatra. Egy-egy mű megismerése és megismertetése során sok tudományterület adatai segítenek minket, így bármilyen tudás értékes lehet.

Hány órát számolhatok el egy talkkal?
A felkészülésért művenként/talkonként 5 órát tudunk jóváírni, ebben már benne van a próba alkalom is (amikor meghallgatunk).

Javasoljuk, hogy egy tanuló minimum két órát (azaz két talkot) vállaljon egymás után. Érdemes minimum két műtárgyból felkészülni és egy talkot minimum kétszer-háromszor megtartani, hogy gyakorlatot tudjatok szerezni. Az egyes időpontokra két héttel az időpont előtt jelentkezni kell, időpont lemondása 24 órával a talk időpontja előtt lehetséges.

 

Amit megtanulhatsz:

 • önálló műelemzések, rövid prezentációk, beszédek tartásának képessége
 • ez után garantáltan nem jössz majd zavarba, ha meg kell szólalnod nagyobb közönség előtt
 • gyakorolhatod a művészettörténeti (és más tanórákon tanult) ismereteidet
 • éles helyzetekben, sokszor anyanyelvi beszélgetőpartnerrel gyakorolhatod nyelvtudásod