Ludwig Múzeumok a világban

Maps

 

 

Az aacheni Suermondt – Ludwig Múzeum
1977-ben Irene és Peter Ludwig értékes középkori és modern művészeti gyűjteményt adományozott az 1883-ban alapított városi intézménynek, amely azóta a Suermondt–Ludwig Múzeum nevet viseli. 1992-ben kezdődött el a meglévő épület kibővítése, melyet 1994-ben fejeztek be.
A Ludwig-adomány festményekből és szobrokból áll, melyek a román stílusú oszlopsoroktól és az idősebb Jan Vermeer van Haarlem (1628–1695) munkáitól kezdve Hans Hartung (1904–1989) modern festményeiig terjednek, továbbá tárgyakat, ereklyetartókat, családi oltárokat, szentségtartókat, áldozási kelyheket és szakrális textíliákat egyaránt tartalmaz. A múzeum ad otthont a kölni dómból származó XIII. századi üvegfestményeknek, ólomüveg ablakoknak, valamint sok egyéb kincs mellett Jan Thorn-Prikker (1868–1932) ablaktöredékeinek is.

 

Az aacheni Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum
1991 óta egy, az 1920-as évekből származó átalakított esernyőgyárban található a Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum. Ez a városi múzeum a korábbi intézmény, a „Neue Galerie – Sammlung Ludwig” utódja, amely 1970 februárjában nyílt Aachenban. A Ludwig Fórum megalapításával nem csupán az állandó gyűjtemény anyaga bővült, de a „Neue Galerie – Sammlung Ludwig“ időszaki kiállításainak és egyéb kulturális eseményeinek száma is nőtt. 2000 júniusa óta Irene Ludwig adományaként hatvannyolc külföldi kortárs mű gazdagítja Aachen városát a Ludwig Fórum állandó gyűjteményében (ezek a művek korábban csak tartós letétként szerepeltek).

 

A bambergi Ludwig-gyűjtemény

1994-ben Bamberg városa, valamint Irene és Peter Ludwig együttműködési megállapodást írtak alá. A Ludwig-gyűjtemény kiemelkedő fajansz- és porcelánállományát tartós letétként Bamberg városának adományozták, amely 1995 óta az „Öreghídi Városháza” intézményben tekinthető meg. Ez a barokk épület az egész városképet tükrözi, rokokó fogadóterme pedig reprezentatív programoknak is otthont ad. A közel háromszáz darabos gyűjtemény betekintést nyújt a meisseni porcelán, valamint a strasbourgi fajansz és a különféle gyárakban készült tárgyak világába.

 

A Bázeli Ókori Művészeti Múzeum és Ludwig-gyűjtemény

Irene és Peter Ludwig és a kantoni tulajdonú Bázeli Ókori Művészeti Múzeum közti együttműködés az 1970-es évek elején kezdődött. A múzeum főleg görög eredetű műveknek ad otthont, de itáliai, etruszk és római műtárgyak is megtalálhatók benne a Kr. e. 3. évezredtől Kr. u. 300-ig. 1981-ben a Ludwig házaspár egy kétszáz tárgyból álló gyűjteményt adományozott Bázel városának, majd 1988-ban egy tekintélyes állandó letétet is elhelyezett el a múzeumban. Az adomány és a letétek geometrikus korinthoszi és attikai vázákból, tarantói terrakotta műkincsekből, antefixumokból, valamint bronz- és márványszobrokból állnak.

 

A bécsi Modern Művészeti Ludwig Alapítvány Múzeuma
1962-ben egy korábbi Expo-pavilonban nyílt meg a Huszadik Század Múzeuma, majd 1979-ben a Liechtenstein Palotában a Modern Művészet Múzeuma. 1981-ben létrejött az „Ausztriai Ludwig Alapítvány a Művészetért és a Tudományért”, az 1945 utáni időszakot képviselő amerikai és európai remekművekből válogatott, 120 darabos adománnyal gazdagítva. 1991-ben az Ausztriai Ludwig Alapítvány gyűjteménye újabb nagyvonalú ajándékot kapott: amerikai, francia, magyar, orosz, bolgár, kolumbiai, olasz, brit és német művészek alkotásai kerültek tulajdonába. A két kiállító épület egyesítésével létrejött Közép-Európa egyik legjelentősebb modern művészeti múzeuma, a Modern Művészeti Ludwig Alapítvány Múzeuma. 2001 nyarán, a Modern Művészet Ludwig Alapítvány Múzeumának a múzeumi negyedbe költöztetését megelőzően, hivatalosan bevezették a MUMOK elnevezést. A MUMOK áthelyezésével lehetővé vált, hogy összekapcsolják az intézmény két külön épületét. 2001 szeptembere óta ez ad otthont a modern és kortárs művészet kiállításainak.

 

A kölni Ludwig Múzeum
1976-ban közel háromszáz műalkotást adományozott a városnak Irene és Péter Ludwig, ezzel megteremtve a Museum Ludwig megalapításának lehetőségét. Köln városa egy független intézményt hozott létre a 20. század művészetének bemutatására, ezzel a Wallraf Richartz Múzeum modern művészeti gyűjteménye, főként a Haubrich-gyűjtemény (német expresszionizmus) az új múzeum részévé vált. A kölni dóm szomszédságában lévő új és igen hatásos épület 1986-ra készült el, s a kölni Philharmonie hangversenyteremnek is otthont ad.
A Ludwig-gyűjteményből származó műalkotások három jól körülhatárolható téma köré rendeződnek. A múzeum őrzi a korai orosz avantgárd műalkotások Oroszországon kívüli legátfogóbb gyűjteményét, számos kiemelkedő munka képviseli az amerikai és a brit pop-artot, valamint 1994-ben Irene és Peter Ludwig nagyvonalú adományaként Pablo Picasso kilencven munkája is a múzeum tulajdonába került. Ezt a figyelemre méltó kollekciót a spanyol mester további, letétbe helyezett művei gazdagítják. Mindezek mellett a múzeum jelentős kortárs német művészek munkáit felvonultató gyűjteménnyel is büszkélkedhet.

 

Ludwig Múzeum a koblenzi Deutschherrenhausban
Peter Ludwig szülővárosában, Koblenzben a városi Ludwig Múzeum 1992 óta a Deutschherrenhausban, egy hajdani bástyában működik, mely a 13. századtól kezdve a Teuton (Német) Lovagrend tulajdona volt. Ma az épület négy emeleten biztosítja a gyűjtemény és egyéb külön kiállítások bemutatását. Már 1985-ben úgy döntött egy szakértőbizottság, hogy az új múzeum a fő hangsúlyt a nyugat-európai művészetre helyezi, különös figyelmet fordítva a francia kortárs művészetre. A nemzetközi tematikájú múzeum alapját a Ludwig házaspár által adományozott számos kiemelkedő műalkotás és hatalmas mennyiségű tartós letét képezi. A múzeum célja, hogy eleven képet adjon a francia kortárs művészeti palettáról. A gyűjtemény az 1945-től napjaink progresszív irányzataiig terjedő időszakot öleli fel, és Pablo Picasso, Jean Dubuffet, Wols, Pierre Soulages és Serge Poliakoff művei mellett megtalálhatók az újrealisták és a „Figuration libre“ mozgalom alkotásai is.

 

A Ludwig Galéria az Oberhausen Palotában
Az Oberhausen Palotában elhelyezkedő Ludwig Galéria különleges intézmény a Ludwig névvel összefonódó múzeumok között. 1500 négyzetméternyi kiállítóterében évente rendeznek tematikus kiállításokat a Ludwig-gyűjtemény régi és új műalkotásaiból, s tevékenységével a magas művészet és a populáris művészet közti kölcsönhatás bemutatására összpontosít.
1983-tól kezdve az Oberhausen Palota adott otthont a „Német Demokratikus Köztársaság Művészetének Ludwig Intézete” nevű intézménynek. Széleskörű felújítási munkák után 1998-ban nyílt újra ez a városi múzeum, újító jellegű művészeti és oktatási programokat kínálva.
 

A pekingi Ludwig Múzeum a Nemzetközi Művészetért
A legutóbbi múzeumalapítás 1996-ban történt, amikor a Kínai Népköztársaság Kulturális Minisztériuma, a Kínai Nemzeti Múzeum és az Irene és Peter Ludwig gyűjtők közti megállapodás alapján létrehozták a pekingi „Ludwig Múzeum a Nemzetközi Művészetért” nevű intézményt. Irene és Peter Ludwig olyan külföldi művészek munkáit ajándékozták a múzeumnak mint Georg Baselitz, Gerhard Richter, Nancy Graves, Renato Guttusó, David Hockney, Jasper Johns, Anselm Kiefer, Roy Lichtenstein, Natalia Nesterowá, Pablo Picasso, Andy Warhol és Tom Wesselmann.
1999 óta ezek a művek már bejárták Kína jó néhány tartományát.

 

A Ludwig Képzőművészeti Kiállítások Háza Saarlouisban
A Ludwig Képzőművészeti Kiállítások Házát 1989-ben hozták létre. A háromemeletes képtárban Irene és Peter Ludwig gyűjteményének jó néhány darabja helyet kapott – a kiállított művek között a keleti és a nyugati művészet köréből egyaránt láthatók alkotások. Az intézményben az oberhauseni Ludwig Galériával együttműködve rendeznek kiállításokat.

 

A szentpétervári Ludwig Múzeum az Orosz Múzeumban
Az intézményt 1994-ben alapította Irene és Peter Ludwig. A száztizennyolc külföldi és orosz modern műalkotásból álló adomány elhelyezését követően a múzeum 1995-ben nyílt meg a nyilvánosság előtt a szentpétervári Márványpalotában. A kollekció segítéségével az Állami Orosz Múzeum képes megvalósítani eredeti célját, a párbeszédet az orosz művészet és a világ többi részének művészete között. Egy állandó kiállításon egymás mellett mutatják be a nemzetközi és az orosz művészek alkotásait.