2019

58. Velencei Képzőművészeti Biennále - Waliczky Tamás: Képzelt kamerák

Waliczky Tamás: Képzelt kamerák

Magyar Pavilon, Velence, Giardini

2019. május 11 - november 24. (Sajtónapok: 2019. május 8-10.)

 

Waliczky Tamás a Velencei Biennále magyar pavilonjába készülő Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól.  A cím elsősorban arra a 23 darab fantázia kamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. Digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei különböző vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. Fantáziakamerái a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.

Precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. Waliczky „kamera metaforái”, lightboxokon és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban.  Az átriumban az egyik fantázia kamera megépített, digitális változatán a nézők is kipróbálhatják majd az egyik szerkezet működését.

 

Waliczky Tamás (1959) a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője. Kilenc éves korában kezdett el animációkat készíteni. Később festőként, illusztrátorként, fotográfusként dolgozott. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik, a digitális művészet egyik úttörő és meghatározó magyarországi alkotója. 1992-ben meghívott művész volt a ZKM Vizuális Média Intézetében, majd később az intézet kutatócsapatának a tagja lett. Tanított és dolgozott Magyarországon, Németországban, Japánban és Franciaországban. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Alkotásai számos nemzetközi díjat nyertek, köztük a linzi Prix Ars Electronica fesztivál Golden Nica díját. Világszerte számos kiállításon szerepelt, mint például a Lyoni Biennálé, a tokiói ICC Galéria, a Multimediale Karlsruhéban vagy a Sevillai Biennále. Művei olyan jelentős közgyűjteményekben találhatók meg, mint a párizsi Pompidou Központ, a New York-i Museum of Modern Art, vagy a budapesti Ludwig Múzeum.

Web: www.waliczky.net

 

Waliczky Tamás és Szegedi-Maszák Zsuzsanna a Magyar Pavilonban

 

Nemzeti biztos: Fabényi Julia

Kurátor: Szegedy-Maszák Zsuzsanna

Szervező: Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

 

Sajtókapcsolat: rothman.gabriella@ludwigmuseum.hu