Főkurátori program

58. Velencei Képzőművészeti Biennále

Ralph Rugoff az 58. Velencei Képzőművészeti Biennále főkurátora

 

Ralph Rugof
  Ralph Rugoff                                                                                                Forrás: labiennale.org


 

A La Biennale di Venezia igazgatósága januárban Paolo Baratta elnök javaslatára Ralph Rugoffot, a londoni Hayward Gallery igazgatóját nevezte ki az 58. Velencei Képzőművészeti Biennále főkurátorának.

Az USA-ban született Rugoff 2006 óta a londoni Hayward Gallery igazgatója. A Southbank Centre keretében működő Hayward Gallery-t az Egyesült Királyság legfontosabb kortárs művészeti galériái között tartják számon.

Rugoff pályáját műkritikusként és szakíróként kezdte. 1985 és 2002 között számos cikket publikált a Financial Times-ban, a The Los Angeles Times-ban és olyan művészeti folyóiratokban, mint az Artforum, az Artpresse, a FlashArt, a Frieze, a Parkett és a Grand Street. Válogatott cikkeit 1995-ben Circus Americanus címmel jelentette meg.

Független kurátorként olyan kiállításokat szervezett mint Just Pathetic (1990) és Scene of the Crime (1997). 2000 és 2006 között a San Franciscó-i Wattis Institute  igazgatójaként tevékenykedett.

Az elmúlt 11 évben számos kiállítást szervezett a Hayward Gallery-ben, köztük a The Painting of Modern Life (2007) és a Psycho Buildings (2008)  utóbbiban olyan művészek interaktív és nagy hatású installációi szerepeltek, mint Mike Nelson, Gelitin és Do-ho Suh , 2016-ban pedig az Infinite Mix című kiállítást rendezte meg. Jelentős retrospektív és egyéni kiállításoknak – Ed Rusha, Jeremy Deller, Carsten Höller és George Condo  volt a kurátora. 

2015-ben a XIII. Lyoni Biennále kurátora volt, melyet a La vie moderne címmel rendeztek meg.

Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennále időpontja: 2019. május 11. – november 24. Preview: 2019. május 8–10.

------------------------------------------------------------------------

A magyar pavilon kurátora és kiállítása a Ludwig Múzeum nyílt pályázatán kerül kiválasztásra. A pályázat kiírás megjelenése május elején  várható. A kurátori pályázatot a nemzeti biztos a múzeum honlapján hirdeti meg. A pályázatok tervezett beadási határideje: 2018. július 2.

-----------------------------------------------------------------------

Ralph Rugoff 2018. július 16-án bejelentette, hogy külön nevesített központi témát nem hirdet meg, a központi kiállítást May You Live in Interesting Times címmel rendezi meg..