Aachen

Az aacheni Suermondt – Ludwig Múzeum

A Suermondt Múzeumot 1883-ban alapították. 1977-ben Irene és Peter Ludwig értékes középkori és modern művészeti gyűjteményt adományozott a városi intézménynek, amely azóta a Suermondt–Ludwig Múzeum nevet viseli. 1992-ben kezdődött el a meglévő épület kibővítése, melyet 1994-ben fejeztek be.

A Ludwig-adomány festményekből és szobrokból áll, melyek román stílusú oszlopsoroktól és az idősebb Jan Vermeer van Haarlem (1628–1695) munkáitól kezdve Hans Hartung (1904–1989) modern festményeiig terjednek, továbbá iparművészet tárgyakat is tartalmaz, mint például ereklyetartókat, családi oltárokat, szentségtartókat, áldozási kelyheket és szakrális textíliákat. Ezenkívül a múzeum csodálatos, jó állapotban megőrzött, a kölni dómból származó XIII. századi üvegfestményeknek, ólomüveg ablakoknak, valamint sok egyéb kincs mellett Jan Thorn-Prikker (1868–1932) ablaktöredékeinek is otthont ad. Ezeken az adományokon túl a Suermondt–Ludwig Múzeum hosszú idejű letéteket kapott a Ludwig-gyűjtemény műkincseiből.

Az aacheni Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum

1991 óta egy, az 1920-as évekből származó átalakított esernyőgyár ad otthont a Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórumnak. Ez a városi múzeum a korábbi intézmény, a „Neue Galerie – Sammlung Ludwig” udódja, amely 1970 februárjában nyílt Aachenban. A Ludwig Fórum tevékenysége a múzeum, Irene és Peter Ludwig és a „Ludwig Alapítvány a Művészetért és Nemzetközi Megismertetésükért” közti szerződésen alapul. Ez a szerződés, melyet 1987-ben írtak alá, többek között azt írja elő, hogy az alapítványnak jelentős mennyiségű kortárs művészeti alkotást kell állandó letétként a múzeum rendelkezésére bocsátani.

A Ludwig Fórum megalapításával az is lehetővé vált, hogy nem csak az állandó gyűjtemény anyaga bővült, hanem a „Neue Galerie – Sammlung Ludwig“ kísérleti jellegű időszaki kiállításainak és egyéb kulturális eseményeinek száma is nőtt. A legelső kiállítás óta, melynek címe „Keleti művészet – nyugati művészet” volt, a Ludwig Fórum sok kiállítást és bemutatót szentelt már a nemzetközi kortárs művészetnek. A Ludwig Fórumnak rendszeresen vendégei orosz, amerikai, mexikói, spanyol, kínai, japán, koreai, magyar, bolgár, kubai, brit, cseh és francia művészek, és az egyéb országokból érkező meghívottak névsora is egyre bővül. 2000 júniusa óta Irene Ludwig nagylelkű adományaként a külföldi kortárs művészet 68 alkotása gazdagítja Aachen városát a Ludwig Fórum állandó gyűjteményében (ezek a művek korábban csak tartós letétként szerepeltek).