Épület

2005-ben nyílt meg a nagyközönség előtt a Müpa (korábbi nevén Művészetek Palotája), amely egyesíti a legkorszerűbb színházi, muzeológiai, akusztikai technológiákat, otthont adva a legkülönfélébb művészeti ágaknak. A Müpa látványos épülettömbje több mint 10 000 m2 alapterületen áll a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél, a Nemzeti Színház szomszédságában, első pillérjeként az ezen a területen felépülő Millenniumi Kulturális Központnak. A tervező a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda – fő célkitűzései között szerepelt, hogy a többfunkciós épület egységes egészet alkosson a külső szemlélő számára.

Az épület külső megjelenését az egyszerű vonalvezetés, a díszítőelemek szinte teljes hiánya és hatalmas üvegfelületek jellemzik. Belső terei tágasak, jól áttekinthetőek. Az épületfilozófiának megfelelően a külső homlokzaton találhatóak a holt anyagok, mint a beton, az üveg vagy a süttői mészkő, belül pedig egy óriási, meleg, barátságos hangulatot árasztó, jórészt diófa, hullám formájú főfal fogad minket. Az épület fő látványossága az impozáns előcsarnok, amely az épület három fő egységét: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, a Fesztivál Színházat, valamint a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot fogja össze.

Az épület Duna felőli oldalát a Várból ideköltözött Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum foglalja el. A kiállítóterek mellett ebben az épületszárnyban, az első emeleten található a Müpa rendezvényterme, az Üvegterem, valamint egy kibővíthető előadó és moziterem.

A múzeum területe összesen 12 000 m2, a kiállítóterek padlózata bambuszból készült, a sok természetes fény mellett rejtett mesterséges fényforrások biztosítják a műtárgyak megvilágítását. A nemzetközi elvárásoknak megfelelően állandóan ellenőrzött rendszer szabályozza a páratartalmat, amelyet a kiállítás jellegétől függően változtathatnak a szakemberek. A négy klimatizált raktár – egy szobor- és három képraktár – összesen 442 m2 területű. A restaurátorműhely önmagában 107 m2-en terül el.

Az épület legnagyobb egysége a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, amely 1700 fő befogadására alkalmas. A terem akusztikai adottságainak köszönhetően a világ legjobbjai közé sorolható. A New York-i Artec szakemberei építették hazai szakemberekkel karöltve. A fantasztikus hangrendszerhez csúcstechnológiájú audiovizuális rendszer párosul, amely bármilyen ide látogató produkciót világszínvonalon szolgál ki. 2006 tavaszán beépült a hangszerek királynője, az orgona is. A hangversenyterem ad otthont a Nemzeti Filharmonikusoknak és zenekaruknak, valamint az Énekkarnak és a Kottatárnak.

A Fesztivál Színház az épületkomplexum keleti szárnyát foglalja el, befogadóképessége 452 ülőhely, színpadtechnikailag ugyanazt a magas színvonalat képviseli, mint a hangversenyterem. A vendégjátékok mellett itt működik a Nemzeti Táncszínház is.