Filmvetítések

A Ludwig Múzeum évek óta szervez filmklubokat, vetítéssorozatokat, melyekben Magyarországon kevéssé ismert vagy elfeledett remekműveket, mai és régebbi underground klasszikusokat, avantgárd, absztrakt filmeket láthatnak az érdeklődők. A gyűjteményhez, és az időszaki kiállításokhoz kapcsolódóan is rendszeresen bemutatunk magyar és külföldi alkotásokat.

A vetítéseknek általában a múzeum első emeletén található korszerűen felszerelt előadóterem ad helyet.

Részvétel programjeggyel, vagy az egyik kiállításra érvényes belépővel, vagy LUDWIG PASSION kártya birtokában.

Programjegy: 800 Ft/alkalom

AKTUÁLIS PROGRAM:

LUDWIG PASSION - FILMPROGRAM

Április 16-án startolt el a Ludwig Múzeum tízhetes programja, amelynek keretében majd húsz filmet tartalmazó vetítéssorozatra is sor kerül.

A filmprogramban Elszállt állócsillagok – sztárok kultusztfilmekben címmel világsztárokat, többek között David Bowiet és Mick Jaggert felvonultató kultuszfilmek lesznek láthatók. A Kelet-Németország ellenkultúrája az 1970-es, 1980-as években című program NDK underground filmeket és más, ritkán látható, dokumentumfilmeket tartalmaz, a Rock/tér/idő tárlattal párhuzamosan pedig olyan, a korszakot meghatározó mozik kerülnek vetítésre, mint a Kopaszkutya, a Kutya éji dala, az Eszkimó asszony fázik vagy a legendás punkzenekart, a CPg-t bemutató Pol Pot megye punkjai című dokumentumfilm.

A LUDWIG PASSION gerincét két egymással közel párhuzamosan futó kiállítás adja.
A berlini Künstlerhaus Bethanienből érkező, április 16 - június 26-ig látogatható Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítás a 60-as, 80-as évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére. A május 6-tól június 26-ig nyitva tartó Rock/tér/idő pedig a magyarországi underground zenei szcéna és a képzőművészet kapcsolatára fókuszál a 70-es, 80-as években, s mérföldkőnek tekintett műveket, helyszíneket, nézőpontokat mutat be.

A programsorhoz kapcsolódóan a múzeum különleges, LUDWIG PASSION névre keresztelt rajongói kártyát ad ki, amellyel az összes program látogatható.

Elszállt állócsillagok – sztárok kultuszfilmekben

Mick Jagger, az alig néhány hónapja elhunyt David Bowie valamint Art Garfunkel – három olyan  ikonikus rocksztár, akiknek a ragyogása mindmáig nem halványult el, generációk rajonganak értük, hatásuk messze túlmutat a zeneiparban időről-időre újratermelt és aztán eltűnő pillanatsztárok kultuszán. Kitüntetett szerepük van az 1960-as évektől kezdve a populáris zene alakulásában, de egyúttal a tágan értelmezett kortárs kulturális diskurzusban is. Ezt a három, egymástól olyannyira különböző karaktert összeköti az, hogy mindannyian főszerepet játszottak az angol „free cinema” nagymestere, Nicolas Roeg egy-egy korai, mára kultuszfilmmé lett alkotásában.  

A vetítések előtt bevezetőt mond Sőrés Zsolt, a sorozat kurátora

A filmklub a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítás kísérőprogramja.

A filmek, amelyeket DVD-ről vetítünk, információs vetítések keretében kerülnek bemutatásra.

Szenvedély. Rajongás és művészet – Vetítések a kiállítótérben

2016. május 27. péntek
18.00 A belső sebhely (La Cicatrice Intérieure, r.: Philippe Garrel, 90 perc, 1972)

2016. június 10. péntek
18.00 A Los Angeles-i Museum of Contemporary Art A punk művészete című online dokumentumfilm-sorozatának a Black Flag zenekarral foglalkozó epizódja (The Art of Punk, r.: Bryan Ray Turcotte, 20 perc, 2013)
Hommage a Beatlesnek (Hommage an The Beatles, r.: Klaus Beyer, 30 perc)
Klaus Beyer másik univerzuma (Das andere Universum des Klaus Beyer, r.: Frank Behnke – Klaus Beyer, 30 perc, 1994)
50 000 000 NEM TÉVEDHET (50.000.000. CAN’T BE WRONG, r.: Susanne Bürner, 7 perc, 2006)

2016. június 17. péntek
18.00 A RENFT + rajongói (RENFT + ihre Fans, TV-Mitschnitt, 8 perc, 1970-es évek)
A Depeche Mode a hobbink (Our Hobby is Depeche Mode, r.: Jeremy Deller – Nick Abrahams, 73 perc, 2008)
Nick Cave. The Last Birthday Party (r.: Heiner Mühlenbrock, 25 perc, 2008)

A filmek, amelyeket DVD-ről vetítünk, információs vetítések keretében kerülnek bemutatásra.

Rock/Tér/idő Filmklub

Határjárás a könnyűzene és a képzőművészet trópusain. Ikonikus filmek a sűrű 80-as évekből, amelynek az elején még a rock dominál, a végére a new wave is kifut az időből. A kettős kiállításhoz kapcsolódóan olyan kultfilmek szerepelnek a programban, amelyekben elsőként jelent meg a korszak második nyilvánosságába szorított alternatív zene, az ifjúsági szubkultúrák, illetve azok emblematikus figurái, előadói. Az egyes vetítések előtt meghívott vendégek beszélnek erről a meghatározó évtizedről, a filmekhez fűződő élményeikről, személyes benyomásaikról.

A sorozat kurátora: Készman József

A Rock/tér/idő filmklub programjain való részvétel ingyenes.

A filmek megtekintését 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk.