58. VELENCEI KÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLE - WALICZKY TAMÁS: KÉPZELT KAMERÁK

2019. április 29.

WALICZKY TAMÁS: KÉPZELT KAMERÁK 
A Magyar Pavilon az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén 

A Velencei Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit. 

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről szól. Az újmédia terén komoly nemzetközi eredményeket elért művész visszatérő témája az emberi látás leképezése. A kiállítás címe arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. A digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei más-más vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. A 23 mechanikus fantáziakamerája – melyek akár létezhetnének is – a kiterjesztett valóság futurisztikusan analóg megjelenítésének mesterpéldái. Kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és a kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket. Waliczky precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. A művész „kamerametaforái” lightboxokon és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban. Az átriumban egy interaktív installáció segítségével a nézők ki is próbálhatják majd az egyik kamera működését.

Waliczky Tamás (1959) a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője. Kilencévesen kezdett el animációkat készíteni. Később festőként, illusztrátorként, fotográfusként dolgozott. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik, a digitális művészet egyik úttörő és meghatározó magyarországi alkotója. 1992-ben meghívott művész volt a karlsruhei ZKM Vizuális Média Intézetében, majd később az intézet kutatócsapatának a tagja lett. Tanított és dolgozott Magyarországon, Németországban, Japánban és Franciaországban. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.
Alkotásai számos nemzetközi díjat nyertek, köztük a linzi Prix Ars Electronica fesztivál Golden Nica díját. Világszerte számos kiállításon szerepelt, mint például a Lyoni Biennále, a tokiói ICC Galéria, a Multimediale Karlsruhéban vagy a Sevillai Biennále. Művei olyan jelentős közgyűjteményekben találhatók meg, mint a párizsi Pompidou Központ vagy a budapesti Ludwig Múzeum.

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále a nagyközönség számára 2019. május 11-én nyílik és november 24-ig látogatható. A főkurátor, Ralph Rugoff külön nevesített központi témát nem hirdetett meg, a központi kiállítást May You Live in Interesting Times (Élj érdekes időkben) címmel rendezi meg.

Nemzeti biztos: Fabényi Julia
Kurátor: Szegedy-Maszák Zsuzsanna
A kiállítás szervezője: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Fő támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

 

A Magyar Pavilon megnyitója: május 9. csütörtök, 11.30 óra, Giardini
Megnyitja: Jeffrey Shaw (1944, Melburne), újmédia művész, egyetemi professzor, a kortárs médiaművészet meghatározó alakja

Sajtónapok (Preview): 2019. május 8–10.
Sajtóregisztráció a Velencei Biennále sajtóirodájánál a sajtónapokra 2019. április 27-ig lehetséges
 

 

Sajtókapcsolat:
Rothman Gabriella
rothman.gabriella@ludwigmuseum.hu 
+36 20 331 4033

Fehér Zsuzsanna
feher.zsuzsanna@ludwigmuseum.hu
+36 30 619 1710

Sajtó- és képanyag letölthető: IDE KATTINTVA
 

 

Waliczky Tamás tárlatvezetései a Magyar Pavilonban:
Május 12. 11 óra / május 13. 11 óra / május 15. 16 óra

Kapcsolódó program:
Ludwig Múzeum, június 13. 18 óra: Ludwig Lounge – Filmvetítés és beszélgetés.
Waliczky Tamás: Tom Tomiczky kalandjai (2011)
Pálos György: Let the Dragon Out (2018)

Waliczky Tamás velencei kiállítását kibővített formában 2020. február 13. és március 31. között a Ludwig Múzeumban a hazai közönség is láthatja.


www.waliczky.net 
www.ludwigmuseum.hu