Kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban

2015. április 30.

Folyamatos múlt.Válogatás a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum videó gyűjteményéből

Helyszín: Collegium Hungaricum, Belgrád
Időpont: 2015. május 14 - 22.

Napjainkra a videó műfaja a hagyományos médiumokkal egyenrangú kifejezőeszköz lett a képzőművészetben. Az álló- és mozgókép rögzítése ma már mindenki számára napi gyakorlat, ugyanolyan készség, mint az írás vagy az olvasás; ugyanígy a mozgóképek befogadása, értelmezése is a mindennapi rutin része. Éppen ezért a videoművészet nyelvezetében és technikájában a művészetek egyik legdinamikusabban fejlődő ága.
A videó a művészet korábbi funkciói közül számosat magára vállal (ismeretterjesztés, gyönyörködtetés, társadalomkritika, múltfeldolgozás stb.), és ezeket a tartalmakat rendkívül hatékonyan közvetíti a közönség felé. Az alkotók számára napról-napra új technikai lehetőségek nyílnak meg, amelyek a múlt feldolgozására is lehetőséget kínálnak. A Ludwig Múzeum gyűjteménye átfogó képet nyújt a videoművészet főbb irányzatairól, ugyanakkor megmutatja e műfaj speciális közép-európai vonásait is, átélhetővé téve a közös múltat, a közelmúlt történelmét.
A budapesti Ludwig Múzeum 1997-ben vásárolta meg az első olyan installációt, amely mozgóképet, azaz videót is tartalmazott. Mára több mint 70 videó, film, illetve videoinstalláció van a múzeum tulajdonában. A videogyűjteményt önállóan először 2008-ban, a Minden mozi című kiállításon láthatta a közönség.
A mostani bemutató célja, hogy a kortárs művészet eme fiatal ágát és a Ludwig Múzeum gyűjteményét minél szélesebb körben megismertessük, illetve e művek segítségével közelebb vigyük az emberekhez a magyar és nemzetközi kortárs művészetet és mindazokat a témákat, amelyeket a művek közvetítenek.

A kiállítás anyagát válogatta: Bálványos Anna művészettörténész

Megnyitó: 2015. május 14.,19 óra
A kiállítást megnyitja: Zoran ERIĆ, a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum Új Média gyűjteményének vezetője
A megnyitót szakmai program és borkóstoló előzi meg.

A program része a belgrádi Múzeumok Éjszakája eseménynek.