Külső helyszíneken nyílnak kiállítások a Ludwig Múzeum Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című nemzetközi válogatásához kapcsolódóan

2022. július 28.

A Ludwig Múzeum Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című nemzetközi kiállításához kapcsolódóan, azzal párhuzamosan három külső helyszín viszi tovább a kiállítás koncepcióját Budapest városszövetébe illesztve.  

Elsőként a KÉK – Kortárs Építészeti Központ együttműködésével a Bartók Béla úton lesz látható Oto HUDEC szlovák alkotó installációja 2022. július 22-től. Ezt követően az EJTECH formáció installációja a Vörösmarty téren áll össze egyedi hangtérré a Műhely / Az ONYX előszobája partnerségével 2022. augusztus 3-tól. Mindkét villámesemény mindössze néhány hétig várja a látogatókat egyedi nyitvatartással.  

Végezetül a Ludwig Múzeumban látható kiállítás záróeseményeként nyílik meg Jeannette CHRISTENSEN norvég művész zseléinstallációja a nyár végén, mely a következő egy hónapban a látogatók szeme láttára alakul át egy rendhagyó pincehelyiségben, időben is kiterjesztve a kiállítás egészét szeptember végéig (a Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok szeptember 4-én zár a Ludwig Múzeumban). További részletek hamarosan. 

A három installáció szervesen kapcsolódik a jelen időtapasztalatához, annak a művészeti gyakorlatokban tetten érhető kísérleteihez, és olyan kérdéseket emel ki, amelyek segítségével kibomlanak a permanens átmenetiség egyes vonásai.  

 

Oto HUDEC: Nomadia Utazó Múzeum (Nomadia Travelling Museum

helyspecifikus installáció 

Megnyitó és beszélgetés a művésszel: 2022. július 21., 18.00 – 19.00 

HELYSZÍN
KÉK – Kortárs Építészeti Központ
Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12. 
Nyitvatartás: 2022. 07. 22. – 08. 14., hétfőtől péntekig 12.00 – 16.00  

Oto Hudec multimédia-művész festményei és grafikái egyaránt vizsgálnak személyes és társadalmi témákat; emellett videókat és köztéri munkákat is készít többek között a bevándorlásról, a menekültekről és a globalizáció környezetre gyakorolt hatásáról.   

KÉK – Kortárs Építészeti Központ együttműködésével Budapesten bemutatott Nomadia installáció a sátrat idézi meg mint az ideiglenes építészet archetipikus formáját: többek között a nomád létformát élő népek, menekültek, illetve túrázók sátrait. Az installáció szimbolikusan ad teret az államok és a vállalatok által elnyomott népességnek, például az eltűnőben lévő nomád kultúráknak vagy a migránsoknak. Ezek a törékeny építmények a velük együtt kiállított dokumentumokban leírt történeteket közvetítik, amelyeket az adott állomásokon a művész által készített festmények és képeslapok egészítik ki (Greetings from Nomadia).   

Különleges helyzetekben az egyébként stabilnak és állandónak tekintett intézmények (pl. múzeumok) is költözésre, vándorlásra kényszerülhetnek. A helyhez kötöttség viszonylagossá vált, a történelmileg kialakult életformák mellett jelenkori társutasok keresik helyüket a megváltozott világban, a permanens átmenetiség állapotában.  

 

 

EJTECH: Of Mater In Waves (Az anyag hullámhossza

helyspecifikus hangtér-installáció 

Megnyitó performansz: 2022. augusztus 2., 17.30 – 19.00 

HELYSZÍN
Műhely / Az ONYX előszobája 
Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7- 8. 
Nyitvatartás: 2022. 08. 03. – 08. 16., minden nap 17.00 – 19.00  

A hang „megmunkálása” elválaszthatatlan egy adott helyszíntől. A hangtereket nem a hang recepciója idézi elő, hanem maga a hangzás hozza létre, akár kognitív vagy belső szintre emelve azokat. Paradox módon az a hang, amely az EJTECH stúdió installációi révén létrejön, nem rögzíthető abban a formában, ahogy azt érzékeljük. Sőt, ugyanazon installációban mindenki mást tapasztal. A hangterek nem fizikai, hanem efemer, folyamatos alakulásban lévő terek, melyeket a hang jelenléte kelt életre. 

Az Of Matter In Waves egy a Műhely / Az ONYX előszobája együttműködésével létrehozott helyspecifikus installáció, mely egy textil hangrendszeren keresztül szétteríti az anyagot az akusztikus tartományban. Az EJTECH munkája teret épít a kiterjesztett jelen felfedezéséhez elektromágneses levegőszobrok segítségével. Egy térbeli hangbeállítás, amely többcsatornás kompozíciók révén a kialakuló hangkonstellációk láthatatlan geometriáit idézi meg. Egy tér-idő nyílás, melyen keresztül megtapasztalhatjuk az összefonódást, szubjektum és objektum kettősségének feloldódását. Eszköz, mellyel hangtereket szőhetünk. 

 

 

Bővebben a kiállításról: Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok a Ludwig Múzeumban 

Bővebben a külső helyszínekről: Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok | külső helyszínek

 

 

KITERJESZTETT JELEN – ÁTMENETI VALÓSÁGOK  

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM | 2022. 04. 08. – 09. 04.  

Résztvevő művészek:   
Tsuyoshi ANZAI, Nina CANELL, Jeannette CHRISTENSEN*, David CLAERBOUT, Nathalie DJURBERG & Hans BERG, EJTECH*, FELSMANN István, Matthias FRITSCH, Cyprien GAILLARD, Fabien GIRAUD & Raphaël SIBONI, Hiwa K, Oto HUDEC*, Richard IBGHY & Marilou LEMMENS, KORONCZI Endre, Jill MAGID, Dane MITCHELL, Yuko MOHRI, Cornelia PARKER, Nika RADIĆ, Mika ROTTENBERG, SUPERFLUX, Andrea ZITTEL  

* Külső helyszínen elérhető művek 

 

Kurátorok:  
FEIGL Fruzsina, KÁLMÁN Borbála, KÉSZMAN József, MAJ Ajna, TIMÁR Katalin, ÜVEGES Krisztina  

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon