A Ludwig Múzeum az Év Múzeuma

2020. október 9.

A nagy múzeumok kategóriában a Ludwig Múzeum nyerte el az Év Múzeuma 2020 díjat. A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság alapította díj történetében először kapta egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeum az elismerést.

 

A zsűri a múzeum szisztematikus és kiemelkedő színvonalú munkáját díjazta, melynek jelentős állomása volt az elmúlt év. A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepelte az alapításának 30. évfordulóját. Az ünnepet munkával tettük emlékezetessé: Ludwig 30 címmel nagyszabású és ingyenes programsorozatot rendeztünk, melyen a közönség aktív bevonásával pop-up kiállításokkal és kapcsolódó rendezvényekkel mutattuk be a tevékenységünket a gyűjteményezéstől az időszaki kiállításokig, az állományvédelemtől a digitalizálásig, a múzeumpedagógiától a kommunikációs tevékenységen át egészen a társművészeti programokig reflektálva napjaink kihívásaira, illetve a múzeum szerepének változására. A Ludwig 30 célja egy olyan intézmény bemutatása volt, amely az alapítók szándékait követve a 21. században is nyitott, sokszínű, kezdeményező és megújulásra kész. Egy összetett új feladat befogadásra jó példa részünkről a Velencei Biennále feladatának a sikeres integrálása.

A Ludwig Múzeum jelentős közép-kelet-európai gyűjteményével, valamint az elmúlt években a médiaművészet és a digitális tartalmak megőrzése terén kifejtett úttörő tevékenységével (MAPS nemzetközi konferenciák) mára a régió meghatározó kortárs művészeti múzeumává vált. A gyűjteményünk darabjait folyamatosan kölcsönzik a világ jelentős múzeumai. Az utóbbi években kiemelt figyelem irányult a múzeum a régió kortárs művészeti törekvéseit bemutató kiállításaikra: az ex-jugoszláv művészetet, az albán és koszovói, a lengyel, a szlovák és az ukrán kortárs művészetet bemutató tárlatokra. E több éves koncepciózus munka eredménye 2019-ben érett be, amikor is a múzeum egy igen rangos nemzetközi elismerésben részesült: a magyar múzeumok közül elsőként jelölést kaptunk és elnyertük a Global Fine Art Awards díját.

A múzeum egyik erőssége a múzeumpedagógiai munka. A társadalmi felelősségvállalás jegyében kiemelt figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű látogatókra és a fiatalokra, a múzeumi tartalmak látogatóbarát közösségi közreadására. 2019-ben a Bauhaus 100 kiállításukhoz kapcsolódó táborunk, a „szín/forma/tér/fény” múzeumpedagógiai nívódíjban részesült. Fontos számunkra, hogy más intézmények innovatív teljesítményét is ösztönözzük, ezért a kortárs művészet közvetítésének elismerésére tavaly megalapítottuk az ARTtransfer-díjat, melyet idén is pályázat útján lehetett elnyerni.

AZ ÉV MÚZEUMA tizenkét jelöltjének versenyét a „nagy múzeumok” kategóriában a Ludwig Múzeum a kortárs művészetek kutatásában elért tudományos eredményeiért, a múzeumi tartalmak közreadásában, az ismeretátadásban elért kiemelkedő teljesítményéért, a látogatófogadás és a múzeumi szolgáltatások fejlesztése terén nyújtott teljesítményéért és a múzeumok társadalmi felelősségvállalásában játszott szerepéért nyerte.

 

Köszönjük mindenki munkáját, aki a sikerünk az elérése érdekében dolgozott! Köszönet a támogatóinknak és a partnereinknek, nem utolsó sorban pedig a hűséges közönségünknek!

 

A Ludwig Múzeum munkatársai 2019-ben:

Dr. Fabényi Julia igazgató, Bálványos Anna, Bodor Béla, Boros Géza, Bradák Soma, Buday Gergely, Csizek Petra, Dékei Krisztina, Dabi-Farkas Rita, Demők Nóra, Dr. Dragon Zoltán, Jan Elantkowski, Fábiánné Fehér Gyöngyi, Fegyverneki Istvánné, Fehér Zsuzsanna, Feigl Fruzsina, Hemrik László, Hornyák Gyula, Hornyákné Nádasi Annamária, Horváth Lászlóné, Ignácz István, Ináncsi Zoltán, Ivacs Ágnes, Kálmán Borbála, Dr. Kanti Ferenc, Kállói Judit, Készman József, Kemenes Panna, Kántor Tibor, Kónya Béla Tamás, Kovács Viktor, Lakó Zsigmond, Petró Zsuska, Pop Aurélia, Popovics Viktória, Porubszki Ernő, Rafael Anna, Rosta József, Rothman Gabriella, Sebők-Kerekes Anasztázia, Seregély Csilla, Simon Andrea, Sipos Tünde, Somogyi-Rohonczy Zsófia, Sitku Dóra, Somogyvári Ágnes, Sugár Zsófia, Szabó Ákos, Szabó Dávid, Szijártó Dorottya, Szipőcs Krisztina, Szira Henrietta, Szmolka Zoltán, Szőnyi András, Takács György, Tímár Katalin, Üveges Krisztina, Varga Margit, Varga Zita, Walch Márton, Zelena Albert

 

 

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon