A LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM 2019. ÉVI PROGRAMTERVE

2019. február 5.

 A LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM 2019. ÉVI PROGRAMTERVE

 

Westkunst – Ostkunst. Válogatás a gyűjteményből

Az új állandó kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a súlypontokat ne csak stílus szerinti vagy kronológiai rendezésben mutassa be, hanem a keleti és nyugati művészet művészeti-kulturális párhuzamait, a jellegzetességeket, azonosságokat, illetve különbözőségeket is vizsgálja. A nagyszabású válogatásban láthatóak lesznek a közönség által kedvelt és sokat keresett alkotások és a múzeum legújabb szerzeményei egyaránt.

 

IPARTERV 50+ kiállítás és konferencia
Február 1. – március 24.

Ötven éve került megrendezésre a magyarországi művészeti színtér kánonformáló eseménysorozata, az Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) kiállítás. A mindössze néhány napig látható csoportos tárlatok alapjaiban változtatták meg a magyar művészettörténetet és mindazt, amit a kortárs képzőművészetről gondolunk. Az évforduló kapcsán megrendezésre kerülő csoportos kiállításon az egykori Ipartervesek legújabb, illetve legutóbbi munkái kerülnek bemutatásra.

 

Bauhaus 100 – Program a mának
Április 10. – augusztus 25.

Éppen száz esztendeje, 1919‐ben nyílt meg a weimari Bauhaus Walter Gropius vezetésével. A modern művészet történetének legmeghatározóbb forrása és mérföldköve, képzőművészeti műhely és iskola. Eszméi és gyakorlata számos későbbi művészeti irányzatot és szemléletet inspirált, eredeti programja pedig ennél is többet kínált: az élet átfogó esztétikai reformját a hétköznapok világától a művészetekig. A válogatás egyfajta kísérlet a visszatekintésre, ennek az egyedülálló modernista utópiának az újraolvasására és kortárs nézőpontból történő felidézésére.

 

SIGNAL – Konceptuális és posztkonceptuális pozíciók a szlovák művészetben
Április 19. – június 23.

A SZONDA 1 című kiállítás a kortárs szlovák művészet egyik legmarkánsabb irányzatát mutatja be az utóbbi ötven év legjelentősebb, a nemzetközi szcéna élvonalába tartozó alkotók munkáin keresztül. A kiállítás magvát a hatvanas-hetvenes évek alternatív szcénájának konceptuális alkotói pozíció képezik (Július Koller, Rudolf Sikora, Stano Filko, Peter Bartoš, Dezider Tóth) szoros összefüggésben a 90-es évek posztkonceptuális törekvéseivel (Roman Ondák, Boris Ondreička, Denisa Lehocka, Péter Rónai), valamint a legújabb tendenciák képviselőivel (Petra Feriancová, Jaro Varga, Aneta Mona Chisa & Lucia Tkáčová).

 

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj jelöltjeinek és díjazottjainak kiállítása
Június 18. – július 28.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj célja, hogy támogassa a kortárs képzőművészeket, erősítse jelenlétüket a nemzetközi kortárs művészeti világban. A díj hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához kíván hozzájárulni.

 

Király Tamás divattervező életmű-kiállítása
Július 12. – szeptember 15.

Egy olyan művész első, nagyszabású, retrospektív jellegű bemutatója Magyarországon, akinek tevékenysége ellenáll a hagyományos műfaji, illetve irányzatok szerinti besorolásnak. Király felfogásában az öltözködés határterület, a divat, a film, a színház, a performance és a képzőművészet közös találkozási pontja. Ruhái egyszerre jelmezek, mobil szobrok, futurisztikus transzformációk, egy a saját korát mindig megelőző művész jövőbe látó kreációi.

 

Bosch+Bosch és a vajdasági neoavantgárd mozgalom
Szeptember 13. – november 17.

A Bosch+Bosch Csoportot 1969. augusztus 27-én alapította néhány szabadkai fiatal alkotó. A kollektíva időrendileg a második ilyen szerveződés volt az egykori Jugoszláviában. A csoport a nagyobb kulturális és művészeti központokon kívül, az országnak ama peremvidékén jött létre, amelyben kimutatható volt a két világháború közötti magyar aktivizmus hatása (Kassák Lajos, Barta Sándor). A csoport tagjainak nagy része

magyar származású volt, de a délszláv anyanyelvű tagok is jól beszélték a magyar nyelvet (Slavko Matković, Ante Vukov).

 

Pattern and Decoration
Október 5. – 2020. január 5.

A Mintázat és dekoráció mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban. Követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Nemcsak a hagyományos művészeti fogalmakat kérdőjelezték meg, hanem tágabb politikai, társadalmi kérdésekkel is foglalkoztak. A művek a képzelőerő és a szín érzékiségét, valamint az élet feltétlen szeretetét ünnepelik.

 

Esterházy Művészeti Díj díjátadó és kiállítás
December 13. – 2020. február 2.

A 2009-ben alapított Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. A grémium által kiválasztott műalkotásokból rendezett kiállítás és díjátadó.

 

Velence, Giardini, Magyar Pavilon – Waliczky Tamás: Képzelt kamerák
2019. május 11 - november 24.

Waliczky Tamás a Velencei Biennále magyar pavilonjába készülő Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban arra a 23 darab fantázia kamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. Digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei különböző vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. Fantáziakamerái a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.