Megszületett a 2021/22-es Van művészi vénád? pályázat eredménye!

2022. március 17.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Megszületett az idei Van művészi vénád? pályázat eredménye!

A Van művészi vénád? egy nemzetközi pályázat és független művészeti platform elsősorban diákok és pedagógusok számára. A pályázatot és versenyt Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon rendezik meg évente a Csehországban eddig megvalósult többéves példa alapján.

A felhívás olyan középiskolásokhoz szól, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt. Lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy kipróbálhassák és kiteljesíthessék alkotókészségüket, kielégíthessék kíváncsiságukat, s lehetőségük nyíljon megosztani, megvitatni és megbeszélni másokkal is elképzeléseiket, sőt megismerkedhetnek a kortárs kiállítóhelyek és galériák világával. A projektben jelentős állami és magán galériák vesznek részt, Magyarországon a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Deák 17. Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria együttműködésében valósul meg. A Van művészi vénád? nyílt művészeti verseny 2009-ben indult Csehországban, ahol a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria adják a pályázat támogatói hátterét. A jelentkező iskolák és diákok számára a partnergalériák a projektvezető szervezettel közösen az év során olyan programokat és műhelyeket szerveznek, melyek közelebb hozzák a résztvevőkhöz az év témáját.

 

Az idei téma A választás szabadsága címet kapta.

Milyen terméket vegyünk le a boltok polcairól? Hogyan foglaljunk állást egy vitás kérdésben? Felemeljük-e a szavunkat egy szituációban? Közbelépjünk-e, ha valakit bántanak mellettünk? Mit tehetünk az emberiséget érintő kérdésekben? Mennyiben járul hozzá a mi választásunk az egész világ működéséhez?

A választás szabadsága bármennyire is alapvetőnek tűnik, nem adatott meg mindenkinek és nem is olyan könnyű dolog. A választásaink ugyanis felelősséggel is járnak, hiszen nemcsak ránk, de környezetünkre is hatással vannak.

A döntések a hétköznapi élet mellett a művészet világát is átszővik, alakítják és befolyásolják. Az egyéni választások egy művész esetében a téma, a technika, a kifejezésmód és a művek kommunikációja terén is megjelenhetnek. Beemelni a hétköznapi használati tárgyakat alkotásaikba, felhasználni a testüket egy üzenet közvetítésére, felvállalni egy kényes kérdést műveikben mind-mind választás kérdése volt, amelyek nagyban befolyásolták a művészet történetét.

 

Díjazottak

  • I. helyezett: Annák csapat (Drexler Anna, Éberling Anna; felkészítő tanár: Boskovitzné Csernyánszky Katalin; iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium)
  • II. helyezett: Pierce & Pierce csapat (Antal Zsuzsi, Németh Márton; felkészítő tanár: Bérczes Gergely; iskola: Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium)
  • III. helyezett: Heuréka csapat (Duynstee Liza, Kanizsai Péter Jakab, Kovács Bence, Vidor Nikoletta; felkészítő tanár: Boskovitzné Csernyánszky Katalin; iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium)


Különdíjban részesültek

  • Legjobb prezentáció: BV csapat (Benkovics Virág, Bethlendi Borbála; felkészítő tanár: Kóczán Gábor; iskola: Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum)
  • Legjobb csapatmunka: Ikarosz csapat (Czigány Panna, Pogány Petra, Vinis Anita; felkészítő tanár: Váradi Emese; iskola: Karinthy Frigyes Gimnázium)
  • Újító technika: Fény csapat (Balázs Csenge Ágnes, Fehér Dániel, Mészáros Mia Petra, Vereb Ágnes, Vonyik Samu; felkészítő tanár: Trojkó Ildikó; iskola: Újpesti Bródy Imre Gimnázium)

 

Az idei évben két pedagógus kapott különdíjat a Budapesti Corvinus Egyetem Vizuális Kultúra Kutatócsoportjának felajánlásából. Díjuk az V. Művészetpedagógiai Konferencián való részvétel támogatása. A díjakat kapták:

  • Boskovitzné Csernyánszky Katalin
  • Trojkó Ildikó

 


A zsűri tagjai voltak:

  • Prof. Dr. Kárpáti Andrea - MTA-ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport kutatásvezetője
  • Garami Gréta – a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatójának SZMSZ szerinti helyettese
  • Fenyvesi Áron – művészettörténész, kurátor - acb Galéria
  • Hemrik László - Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztály vezetője
  • Lucza Zsigmond - képzőművész, művésztanár

 

A legjobbak pályázatából rendezett kiállítás április 9-ig látható a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galériában.

 

A pályázat honlapja: vanmuveszivenad.ludwigmuseum.hu

 

 

Támogatók, díjak felajánlói: 

Támogatók és partnerek

 

Partnerek

partnerek

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon