NEO-ROSE V. - Alfejezetek a magyar konceptuális művészet első fejezetéből

2014. március 5.

Kiállító művész: Tolvaly Ernő
Kiállítás címe: TV rajzok
Megnyitó: 2014. március 12. szerda 19:00
A kiállítást megnyitja: Hajdu István műkritikus, főszerkesztő
Megtekinthető: 2014. március 13 - 2014. április 7.
A kiállítás megvalósulását az NKA támogatta.

A 2014 szeptemberében a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum programjában életmű-kiállítással szereplő Tolvaly Ernő munkásságának egy szeletét bemutató kiállítás nyílik 2014. március 13-án a Neon Galériában. A NEO-ROSE sorozat ötödik állomásaként a művész TV rajzait láthatja a közönség.

A Neon Galéria sorozata a 70-es évek jelentős alkotói közössége, a Rózsa-kör művészei közül válogatja kiállítóit. Nem a „rózsás” munkákat kívánja bemutatni, hanem tágabb kontextusban merít az alkotók hetvenes évek közepétől, a nyolcvanas évek elejéig született munkái közül. A sorozat célja, hogy a meglévő ismeretek tükrében új szemmel, új szempontokat bevezetve vizsgálhassuk meg a korszakot. Egy retrospektív válogatás lehetőséget ad találkozni régen, vagy soha be nem mutatott művekkel. Tolvaly Ernő esetében a medialitás problémáit körüljáró TV-rajzok láthatók egy hónapon át a Neonban.

A kiállítás egyúttal beharangozója a Ludwig Múzeumban 2014 szeptemberében nyíló, nagyszabású Tolvaly Ernő életmű-kiállításnak. Ez a példaértékű együttműködés a Neon Galéria és a Ludwig Múzeum között reményeink szerint új megvilágításba helyezi az életművet, amely először a Ludwig Múzeumban lesz látható a maga összetettségében.

Tolvaly a magyar képzőművészeti élet titokzatos alakja. Csendes személyisége ellenére az 1970-es évek óta 2008-ban bekövetkezett haláláig nagy hatást gyakorolt pályatársaira művészként, szervezőként és tanárként. A főiskolai évei alatt meghatározó tagja a Rózsa-körnek és a későbbiekben is aktívan részt vett a magyar művészet progresszív csoportjainak megmozdulásaiban, mint amilyen a Mini Galéria és a Rabinec volt.

A kiállítás-sorozatban Tolvaly Ernő művei Lengyel András munkái után kerülnek a galéria falaira. A két alkotó jó barátságot ápolt, közös alkotásokat is hoztak létre, mint a kiállításon is látható, illetve a Ludwig Múzeum gyűjteményében is megtalálható Budapest-Athén vonal.
A sorozatban eddig Sarkadi Péter, Károlyi Zsigmond, Halász András, Lengyel András kiállítását láthatták. Tolvaly Ernőt majd Drozdik Orsolya munkáinak bemutatása követi.

Tóth Árpád
Neon Galéria
+36-20-922-6437
1065 Budapest Nagymező 47. II. em.
hétfőtől-péntekig 14-18 óráig
www.galerianeon.hu
info@galerianeon.hu

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon