Paradigmaváltás a múzeumi gyűjteményezésben Avagy mi a közös a digitalizált mű és a pénz között?

2022. szeptember 7.

2022. szeptember 14-én különleges nemzetközi vendéggel indul a Ludwig Múzeum, a BC4LS központ (Budapest Centre for Long-Term Sustainability) és a Padme Alapítvány Fenntarthatóság a művészet és gazdaság keresztmetszetében című előadássorozata.

Dr. Eike Schmidt a firenzei Uffizi képtár igazgatója előadásában azokról az innovatív kezdeményezésekről beszél, amelyek az elmúlt években alapjaiban változtatták meg a világhírű képtár működését. Michelangelo és Botticceli művek non-fungible token (nem helyettesíthető token, azaz röviden NFT) másolatának eladása előtt 2020-ban döbbenten állt a világ. Mára azonban a világ nagy múzeumai is létrehozták a saját NFT platformjukat, amivel új trend indult. Fáykiss Péter a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóságának igazgatója ezt az új trendet a pénzügyi világ digitalizációs kihívásai oldaláról közelíti meg, hiszen a Magyar Nemzeti Bank a világon az első jegybankként hozott létre egy dedikált NFT kibocsátási platformot a Pénzmúzeum mobilapplikáció keretében.

Az esemény vezérfonala a fenntarthatóság, párbeszéd és a közös értékteremtés. Az előadásokat követő kerekasztalbeszélgetés moderátora Dr. Melanie Kay Smith (PhD) egyetemi docens, kutató és tanácsadó.

 

A múzeumok és az NFT: Lesz-e tavasz a kriptotél után?

Dr. Eike Schmidt, igazgató Uffizi Képtár, Firenze 

Dr. Eike Schmidt német művészettörténész a második mandátumát tölti a firenzei Uffizi Képtárban, a múzeum 250 éves történetében ő az első nem olasz igazgató. Korábban a kaliforniai J. Paul Getty Múzeumban és a washingtoni National Gallery of Artban töltött be pozíciókat. A világ egyik legrégebbi múzeumát pár év alatt progresszív megújulni képes intézménnyé alakította. Toszkána múltját, jelenét és jövőjét szem előtt tartva, Dr. Schmidt legújabb projektje, az Uffizi Diffusi, amelyben a múzeum hatókörét kiterjeszti az egész vidéken a kisebb galériáknak kölcsönzött műtárgyak révén. Az Uffizi Diffusi olyan műalkotásokat tesz elérhetővé, amelyeket a túlzsúfolt múzeumban lehetetlen megközelíteni. A világ figyelmét most mégis a múzeum egyik fő művének a Michelangelo: Tondó NFT változatának eladásával vonta magára.

 

 

Az innováció élvonalában: A Magyar Nemzeti Bank NFT-kibocsátási platformja

Fáykiss Péter, igazgató, Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóság

Az MNB számára kiemelten fontos az innováció és a blokklánc technológiai megoldások mélyebb megismerése, ezért a jegybankok között elsőként hozott létre egy dedikált NFT kibocsátási és érme regisztrálási platformot a Pénzmúzeum mobilapplikáció keretében. A Pénzmúzeum mobilapplikáció kettős funkciót lát el: egyrészt a Pénzmúzeum látogatói számára új csatornát biztosít a múzeummal és pénzügyekkel kapcsolatos tartalmak megjelenítésére, másrészt pedig egy innovatív lehetőség az újszerű blokklánc alapú technológia gyakorlati tesztelésére.

Fáykiss Péter 2009-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2009-től a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, ahol részt vett a Bázel III szabályozói javaslatcsomag európai implementációjának (CRR/CRD IV) hazai hatásait elemző csapat munkájában. 2013-ban a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyi Szabályozási főosztályának főosztályvezető helyettese lett, ahol főként a CRD IV európai szabályozáscsomag hazai implementációjáért és az új hitelintézeti törvény előkészítéséért felelt. 2014-től a jegybank Makroprudenciális politika főosztályának vezetője, 2017-től igazgatója. 2019-től az MNB új Digitalizációs igazgatóságát vezeti. 2009-től rendszeres előadó különböző szakmai fórumokon, illetve egyetemi és szakkollégiumi kurzusokon.

 

 

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum hosszú távú stratégiája a jelen folyamataiból és a múlt tapasztalataiból kiindulva köteleződött el a fenntarthatóság elve mellett. Az elmúlt időszakban egyértelművé vált – különösen a pandémia által teremtett helyzetben –, hogy az intézmény a fenntarthatóság és az innováció jegyében lesz képes progresszív képviseletet biztosítani és proaktív platformként közreműködni a kortárs művészeti színtéren belül. Kezdeményezéseikben az együttműködésre helyezzük a hangsúlyt, mivel a legjobb megoldások a közös gondolkodásból születnek.

A programsorozat társszervezője és támogatója a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány és a Neumann János Egyetem által létrehozott BC4LS európai kutatási és oktatási központ. Küldetésükben a hosszú távú fenntarthatósághoz és fejlődéshez fűződő közös érdek előmozdítását és a nemzetközi tudásmegosztásban rejlő kreatív potenciál hasznosítását emelik ki.

 

A program időpontja: 2022. szeptember 14. szerda, 16:00-17:30

Helyszín: Ludwig Múzeum, előadóterem, 1 emelet

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A program angol nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

 

Támogatók és partnerek

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon