Peter Farago & Ingela Klemetz Farago: Women in Chanel | Nők Chanelben

2016. május 26.

2016. július 8 - 2016. szeptember 11.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum az elmúlt évtizedekben számos nagysikerű fotókiállítást rendezett, bemutatva többek között a 20. századi divatfotózás olyan meghatározó alakjait, mint Cecil Beaton, Helmut Newton vagy Martin Munkácsi.

A divatfotó műfaját művészi rangra emelő fotósok sorát folytatva, július 8-tól a svéd Peter Farago és Ingela Klemetz Farago kiállítás lesz látható. Az alkotópáros a CHANEL divatházzal együttműködve 2010-től kezdődően dolgozott a Northern Women in Chanel (Északi nők Chanelben), majd 2015-től a Women in Chanel (Nők Chanelben) című projekten. A CHANEL szabad hozzáférést biztosított a művészeknek a Karl Lagerfeld által tervezett haute couture, valamint prêt-à-porter kollekciókhoz. Az öltözékek felhasználásával, a legismertebb skandináv és balti, illetve cseh, magyar, lengyel és román szupermodellek közreműködésével alkotta meg Peter Farago és Ingela Klemetz Farago azt a két fotósorozatot, amelyet egy-egy nagyalakú album, illetve egy vándorkiállítás formájában mutatnak be a közönségnek.

A kiállításon a Nők Chanelben | Women in Chanel című kötet kétszáz képéből harminc nagyméretű fotó szerepel – olyan világhírű magyar modellek „főszereplésével”, mint Palvin Barbara, Mihalik Enikő és Vanessa Axente –, kiegészítve az Északi nők Chanelben | Northern Women in Chanel sorozat 82 felvételével. A budapesti kiállítás alkalmából egy exkluzív divatfilm is készült, Palvin Barbara közreműködésével.

A művészpáros a legapróbb részletekig megtervezi képeit, a modell, az öltözék, a helyszín, valamint a világítás gondos megválasztásával. A fotókon a tökéletes pillanat megragadására törekednek, amelyben az időtlen szépség és elegancia testesül meg. Referenciáik között felfedezhetjük a művészettörténet, valamint a fotó- és a filmművészet klasszikusait, de inspirációs forrást jelent számukra a természet és a közös alkotómunka is. A divatot önálló művészi formának, az önkifejezés sajátos eszközének tekintik, amely különleges lehetőséget teremt arra, hogy fényképeiken megjelenítsék saját vízióikat, történeteiket. A portré- és divatfotó legnemesebb hagyományait folytatják, kifinomult és költői, ragyogó és látványos képeket komponálnak, amelyek a CHANEL műtárgyszerű ruháinak szellemiségét tükrözik. A kelet-európai sorozatban népművészeti motívumok és különleges helyszínek, a magyar táj is szerepet kaptak, csakúgy, mint a leghíresebb magyar modellek. A fotóalbum eladásából származó bevételt a kiadó a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet javára ajánlja fel.

Peter Farago Szekszárdon született, gyermekkorában, családjával került Svédországba. Négyéves korában kapta első fényképezőgépét. Többek között az orosz Vogue számára készített címlapfotókat.

Ingela-Klemetz Farago a zeneiparban kezdte pályafutását, majd hamarosan stylistként kezdett dolgozni, férjével, Peter Faragóval együttműködve. A házaspár napjainkban kreatív fotós alkotópárosként és kiadóként dolgozik együtt.

Információ a sajtó munkatársai számára a kiállításhoz kapcsolódó képek igényléséről

A kiállításhoz kapcsolódó képigényekkel,és bármilyen egyéb kérdéssel kapcsolatban forduljanak bizalommal munkatársunkhoz:
Rothman Gabriella, PR és Sajtókapcsolatok
E‐mail: rothman.gabriella@ludwigmuseum.hu, illetve pr@ludwigmuseum.hu
Tel: (+36 1) 555 3480