Új szerzemények - rég nem látott művek

2009. március 1.

Új szerzemények - rég nem látott művek
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
2009. március 13 – június 14.

A Ludwig Múzeum 1989-es alapítása óta több száz művel gyarapodott, gyűjteménye 2009 elején mintegy 440 művet számlált. Az újonnan beszerzett művek a gyűjtési koncepció változásait jelzik. Bencsik Barnabás igazgató a legfontosabb kelet-közép-európai kortárs gyűjtemény felépítését tűzte ki célul, így az eddiginél is nagyobb figyelmet szentel a jövőben a közép-kelet európai térség művészetének; ezen belül a régió fiatal, feltörekvő művészeinek, illetve a középgeneráció hazai és külföldi alkotóinak. További fontos szempont a „leletmentés”: a ’60-as, ’70-es évek neoavantgarde törekvéseinek bemutatása, a művek felkutatása és begyűjtése.
A 2009. március 12-én a múzeum 2. szintjén nyíló kiállítás az elmúlt két évben vásárolt mintegy húsz mű mellett bemutat számos, a múzeum gyűjteményében található, csak ritkán látható darabot is, tágabb kontextusba helyezve az új szerzeményeket. A tematikusan rendezett kiállításon kiemelt figyelmet kapnak a művészet társadalmi-politikai vonatkozásai, a modernizmus – ezen belül a modernista építészet – és a társadalmi utópiák kérdései, a művész társadalmi pozíciója, a fogyasztói társadalom kritikája, továbbá a neokonceptuális szemlélet, a mechanikus és festői képalkotás egyes kérdései.

A művek megvásárlását az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kiállító művészek:
Altorjay Gábor, Bódy Gábor,Rafal Bujnowski, Bukta Imre, Csontó Lajos,
Agnes Denes, Esterházy Marcell, Ficzek Ferenc, Andreas Fogarasi, Gémes Péter,Hajas Tibor, Hecker Péter, Jovánovics György, Július Gyula, Kristof Kintera, Kis Varsó, KissPál Szabolcs, Lakner Antal, Maljkovic, Maurer Dóra, Sean Snyder, St.Auby Tamás, Sugár János, Várnai Gyula