XY - EMBERI MÉLTÓSÁG ÉS A MOME GENERÁCIÓ

2012. október 1.

2012. október 19 - 2012. november 04.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által nemrégen elindított MOME Laboratory kezdeményezés célja, hogy itthon és külföldön láthatóvá tegye, gondozza és kiteljesítse azokat a kiemelkedő értékeket és alkotásokat, amelyek az egyetem szellemi terében születnek meg. Ehhez a törekvéshez igazodva a MOME Fotográfia Tanszéke tavasszal Emberi méltóság címmel pályázatot hirdetett annak a fiatal alkotói generációnak, amely látásmódjában és szellemiségében egyértelműen az egyetem legutóbbi korszakához kötődik.

A pályázat témája az emberi méltóság, amely alapvető szerepet játszik az emberi együttélés különböző szintjein és helyzeteiben. A fogalomhoz fűződő viszony és az ennek következtében kialakuló viselkedési formák minden kort és társadalmi rendszert sajátos és változó módon jellemeznek. A téma felvetése nem véletlen, hiszen szervesen összefügg a MOME fotográfia képzésének oktatási gyakorlatával és filozófiájával, amelynek elengedhetetlen része a releváns társadalmi, filozófiai és vizuális kérdéseket feszegető fogalmak elemzése.

A kiállítás kurátorai a pályázaton sikeresen szereplő képekből és vizuális tartalmakból válogattak. A kiállítási anyag összeállításánál arra törekedtek, hogy az minél szélesebb módon mutassa be a téma aspektusait, valamint a különböző alkotói megközelítéseket. Emellett fontos szempont volt a téma iránti alkotói elkötelezettség, a gondolkodásmód frissessége és innovatív jellege, a vizuális megjelenítés magas szintje, illetve az önálló, egyedileg jellemző előadásmód. A kiállítás egyszerre mutatja be egy generáció emberi méltósághoz fűződő egyedi viszonyát, valamint alkotói és művészeti eredményeit, vizuális útkeresését.