Allan Sekula: Polónia és más mesék

2010. július 9. – szeptember 19.
Mikor
2010. július 9. – szeptember 19.

A világhírű amerikai alkotó, Allan Sekula (Erie, Pennsylvania, 1951) dokumentarista fotó- és videoművészete révén vált ismertté. A hetvenes évek elején induló pályája kezdetétől fogva a vizualitás, azon belül a művészi ábrázolás hagyományos módjainak aláaknázása foglalkoztatta. Mindemellett Sekula a kapitalizmus bevett mítoszainak állandó kritikusa is, érdeklődésének középpontjában a globális tőkének kiszolgáltatott dolgozó ember áll.

A kiállításon a művész korábbi és jelenlegi munkái egyaránt szerepelnek, a retrospektív bemutatás szándéka nélkül. A munka valamint a hozzá kapcsolódó egyéni és társadalmi helyzetek, illetve megközelítések köré épülő tárlat része a Polonia and Other Fables (Polónia és más mesék) című új sorozat is, amely kritikus szemmel dokumentálja és vizsgálja a globalizáció társadalmi hatásait.

Sekula már korai műveiben is foglalkozott a munka és a munkások világával (Diasorozat, cím nélkül/Untitled Slide Sequence, 1972), de a dokumentarista fotózás hagyományával ellentétben őt nem a társadalomból kitaszítottak világa érdekli, hanem a saját, kispolgári környezete (Repüléstechnikai népmesék/Aerospace Folktales, 1973), az azt meghatározó viszonyrendszerek, mint például a nők társadalmi szerepe (Gondolatok egy triptichonról/Meditations on a Triptych, 1973-78).

Társadalomkritikus művei olyan kérdéseket érintenek, mint a környezetvédelem és globalizációkritika, melyre példa lehet a seattle-i csatát megörökítő diasorozat, a Könnygázra várva (Waiting for tear gas) 1999-2000 című diavetítése éppúgy, mint a tengeri kereskedelem világát bemutató film, A tengerészet szerencsejátéka (Lottery of the Sea), 2006 is.

A kiállítás a varsói Zachęta Nemzeti Művészeti Galéria (Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki) és a chicagói The Renaissance Society együttműködésében jön létre.