Antológia. Válogatás fiatal művészek munkáiból

1998. március 19. – április 19.
Mikor
1998. március 19. – április 19.

A Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeum Budapest a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be azt a csoportos kiállítást, melynek résztvevői nagyrészt 30-as éveikben járó, fiatal művészek. Bár általában festőkről és festészetről van szó, a kiállítás nem korlátozza sem a műfajt, sem a technikát. Mégis, van egy közös pont: a táblakép műfajához kötődő, a hagyományos festészeti technikákat felhasználó, vagy a festészet kérdéseihez kapcsolódó, arra reagáló művek láthatók majd a Kortárs Művészeti Múzeumban.
A névsorban szereplő művészek többsége az utóbbi évtizedben “divatba jött”, egyéni kiállításokon szerepeltek kis galériákban és nagyobb intézményekben egyaránt, és az sem titok, hogy egyikük -másikuk képei hirtelen kelendőek lettek a műtárgypiacon is.
Szűcs Attila az induláskor mindezt így vázolta fel:
“A művészek érdeklődésének középpontjában egy olyan (a nyolcvanas évek expanzív törekvései után következő) redukált festészeti formanyelv áll, mely azonban nem nélkülözi a személyesség, a sorson át a zsigerekig ható, odaadó figyelem koncentráltságát. (...) A kötött formák tiszteletben tartásáról lenne szó, melyek támaszt nyújthatnak a nézőnek? Nem valószínû; inkább önként vállalt korlátokról, melyek egyben lehetőségeket is nyitnak. Egy adott rendszeren belüli mozgásról beszélhetünk tehát, olyan mozgásról, mely az egyediségbe, az egyszeriségbe kapaszkodva próbál önmaga a festészet túlsó határáig eljutni.”
Ez a mostani válogatás mindezeket a törekvéseket és történéseket összefoglalva arra törekszik, hogy minden művésztől egy-egy kiemelkedő művet mutasson be, és így rajzolja fel a kilencvenes évek végének egyik jellemző művészi vonulatát és egy újabb művészgeneráció csoportképét. Akvarell, monokróm olajfestmény, digitális nyomat formailag és technikailag is rendkívül változatos az anyag, de a tradicionális eszközöket is minden esetben áthatja egy határozottan “ezredvégi”, “technicista”, ugyanakkor költői hangulat.

Támogatók:
Kulturkontakt Ausztria, Magyarországi Ludwig Alapítvány, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Kecskés Pince, Villány