Az Éden illúziói: Az amerikai hátország képei

2000. szeptember 21 - november 26.
Mikor
2000. szeptember 21 - november 26.

Az Arts Midwest és az Ohiói Művészeti Tanács kiállítása a Columbusi Művészeti Múzeum szervezésében.

„Részben mennyország, részben pokol, részben valóság, részben illúzió” - vagyis Midwest, azaz a Közép-Nyugat, a legamerikaibb amerikai vidék, ahová a keleti partvidék lakosságát az Édenkert parabolájával csábították a 18. században. A szeptember 21-én nyíló kiállításon a látogatók olyan műveket láthatnak, amelyek megkísérlik bemutatni e közel Európa nagyságú térség kultúrájának legfontosabb korszakát: az Amerikai Álom születését.

Izgalmas feladatra vállalkoztak a kiállítás rendezői, amikor a történeti anyagon túl négy kortárs művész (M. Cochran, M. Lin, M. Lucier, K. J. Marshall) szerepeltetésével „élő” kapcsolatot teremtettek a Közép-Nyugat jelene és múltja között.

A kiállítás törzsanyaga az 1920-as évektől az 1940-es évek végéig keletkezett műveken keresztül mutatja be, miként változott a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó térség komoly ipari régióvá, s azt, hogyan született meg épp Közép-Nyugaton az amerikai életforma máig érvényben lévő archetípusa: az Amerikai Álom. De a történelem nem elégedett meg az édes szendergéssel, így az I. világháborút követően az itt élő amerikaiak már nem érezhették úgy, hogy Középnyugat a Teremtő legtökéletesebb alkotása. A történetet immár nemcsak a siker írta, hanem a háború, a gazdasági világválság, a hatalmas metropoliszokban jelentkező szociális, etnikai feszültségek is. A néhol szentimentális, megmosolyogtatóan naiv, a máskor büszke vagy kíméletlenül realista és regionalista alkotások hiteles képet festettek a hátországban élt emberek mindennapjáról, gondolkodásmódjáról, természethez, közösséghez való viszonyáról, miközben – és ez rendkívül fontos – használható önarcképet, önazonosság-tudatot is nyújtottak a társadalom tagjainak. És hogy még tovább tágítsuk a kört, ezek a közérthető és mindenki számára hozzáférhető művek egy demokratikusan működő kultúra lehetőségét teremtették meg.

A szervezők – a könnyebb áttekinthetőség érdekében – a festményekből, grafikákból, fotókból és objektekből álló gazdag anyagot öt téma szerint csoportosították: kert (föld és topográfia), otthon (család és közösség), munka (tevékenység és szorgalom), szó (tudás és hit) és utazás (történelem és mobilitás).

A kiállítás kurátora: Bálványos Anna