Az élet sója, a művészet borsa

2005. szeptember 8. – október 2.
Mikor
2005. szeptember 8. – október 2.

Szeptemberben rövid három hétre Közép- és Kelet-Európa ma is aktív avantgárd művészeti életének bemutatóterévé változik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.

Az Essence of Life – Essence of Art című vándorkiállítás (mely Budapest után a moszkvai Tretyakov Képtárban, illetve a szentpétervári Állami Orosz Múzeumban lesz látható) 250 papír alapú műalkotást mutat be olyan híres és elismert kelet- és közép-európai művészektől, akik aktív résztvevői voltak az ezredforduló előtti és utáni évtizedek kortárs képzőművészeti folyamatainak. Munkáik jól tükrözik a térségben végbemenő társadalmi, politikai és művészeti folyamatok változásait. Művészetük gyökerei a konstruktivizmusban, az avantgárdban, a szocialista relizmusban, illetve a konceptualizmusban lelhetők fel.
A kiállítás kurátora, Jadran Adramovic, a New Yorkban élő szarajevói művész ennek megfelelően olyan alkotók műveiből válogatott, akiknek a munkái rokon vonásokat mutatnak, akikben nem csupán a kérdések, de az azokra érkező válaszok is hasonlóképpen fogalmazódtak meg, éljenek akár Moszkvában, Prágában, Zágrábban, Ljubljanában, Belgrádban vagy épp a tengeren túl.

Így került a művésztársakból és barátokból verbuválódott 30 fős csapatba többek között Vagyim Zaharov, aki képzőművészeti tevékenysége mellett izgalmas projektjeiről is ismert: 1995-ben, egy koncept során előre összegyűjtött és kiválogatott dél-amerikai lepkéket engedett szabadon a Der Park kiállítótérben; Alekszandr Koszolapov, akire A század jelképei című, 1982-es plakátja miatt – melyen Lenin profiljának és a Coca-Cola logójának montázsa látható – a Coca-Cola ráuszította a felügyeleti szerveket; El-Hassan Róza, aki többek között Túlnépesedés című projektjével vált ismertté; valamint Braco Dimitrijevic, akinek utcai járókelőkről készített „óriásplakátjai” a világ szinte minden nagyvárosában felbukkantak már.

Az Essence of Life – Essence of Art egyfajta folytatása Jadran előző, Fra Yu Kult (Fraction of Yugoslavian Culture) című projektjének, melyre 1990-ben, a hercegovinai Siroki Brijeg ferences monostorban került sor, s amely annak idején az adriai régió legprogresszívabb és legeredetibb művészeit vonultatta fel.
Az alapkoncepciónak emellett nagyon fontos eleme az is, hogy a bemutatott művek a művészek személyiségét is megjelenítsék. A kiállításban résztvevő 30 művészről nagyszabású, magyar-angol, illetve orosz-angol nyelvű, 400 oldalas katalógus készül tanulmányokkal, a művészek életét bemutató írásokkal és interjúkkal, valamint kedvenc ínyencségeik receptjeivel.

Résztvevő művészek: Jadran Adramovic, Jurij Albert, Jurij Avakumov, Erik Bulatov, Ivan Csujkov , Braco Dimitrijevic, El-Hassan Róza, Jusuf Hadzifejzovic, Irwin, Jelena Jelagina, Magdalena Jetelová, Emilia és Ilja Kabakov, Ivan Kafka, Julije Knifer, Alekszandr Koszolapov, Milomir Kovacevic, Marko Kovacic, Ivan Kozaric, Oleg Kulik, Igor Makarevics, Vlado Martek , Andrej Monasztirszkij, Pavel Peperstejn, Viktor Pivovarov, Dmitrij Prigov, Leonyid Szokov, Mladen Stilinovic, Sugár János, Rasa Todosijevic, Vagyim Zaharov.