Az érzékek mértéke. Válogatás a FRAC Loire gyűjteményéből.

2007. január 18 - március 11.
Mikor
2007. január 18 - március 11.

A balatoni megyékkel folytatott gazdasági és kulturális együttműködésének tizedik évfordulóját ünneplő franciaországi Pays de la Loire régió kezdeményezésére a Fonds Régional d'Art Contemporain des Pays de la Loire két tekintélyes helyszínen mutat be válogatást gyűjteményéből: a budapesti Francia Intézetben és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

A meghívás apropója és a két színhely földrajzi helyzete – a Duna két partján, az egyik délkeleten, a másik északnyugaton – kiindulópontul szolgált a válogatáshoz: a kiállítás témája a találkozás, annak legtágabb értelmében, címe pedig: Az egyiktől a másikig.

A bemutatón tizenkilenc művész huszonkilenc műve szerepel: video- és hanginstallációk, festmények, szobrok, rajzok, fotók, filmek.

A művek a művészt vizsgálják, a másik emberhez fűződő viszonyában: társadalmi összefüggésben (Olga BOLDYREFF, Jennifer BORNSTEIN, Christelle FAMILIARI, Fabrice HYBER, Andy WARHOL, Krzysztof WODICZKO); szembenézve a történelemmel (Saâdane AFIF, Gérard COLLIN-THIÉBAUT, Deimantas NARKEVICIUS, Marylène NEGRO, Régis PERRAY); a táj és a mű terének tekintetében (Marcel DINAHET, Yan Pei-MING, Gina PANE, Ann Veronica JANSSENS, Roman ONDÁK); vagy magában a műteremben (Gilles BARBIER, Michel GERSON, Pierrick SORIN).

A különböző magatartásformák arról tanúskodnak, hogy a közös, másokkal megosztott létezés iránti törekvés olyan egyetemes igényekben nyilvánul meg, mint a másikhoz való közeledés, önmagunk átadása, a másikkal folytatott párbeszédből való táplálkozás és a közös területek felfedezése.

A Frac gyűjteményéből válogatott művek a kiállítás alkalmával dialógusba lépnek a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum saját gyűjteményével is, hiszen mindkét intézmény hasonlóan nyitott szellemben dolgozik, nemzetközi programjukat és gyűjteményüket tekintve is.