BANGA TEKERCSEK Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos írásaival

2004. szeptember 14 - október 24.
Mikor
2004. szeptember 14 - október 24.

Banga tekercsek
Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos
írásaival

Banga Ferenc a magyar grafikusok középgenerációjának kiemelkedő alakja. 1975-től készít könyvillusztrációkat. Rajzainak szálkás vonalai, elliptikus stílusa, groteszk, ugyanakkor érzelmes világa pályája során alig változott.
„Amikor Banga Ferenc egy évtizede felfedezte [a tekercskönyvet], nemcsak egy új formával gazdagította könyvkultúránkat, de újra megmutatta nekünk írás és kép mélységes rokonságát is. Mert tudjuk persze (csak elfelejtettük, mint Micimackó), hogy a kettő valamikor egy tőről fakadt.” (Kovalovszky Márta)
A szöveg és a rajz viszonya itt olyan természetes, harmonikus, mint a középkori kódexek vagy a koraújkori felfedezők útinaplóinak lapjain. A kép nemcsak illusztrálja, a szó eredeti latin értelmében ‘megvilágítja’, ‘magyarázza’ a szöveget, de szöveg és kép kölcsönhatásba lépnek egymással, újabb és újabb jelentéseket hozva létre. „Akár egy Mozart-kettősben az énekhangok, oly édesdeden simulnak össze, és olyan tenyérbe mászó fölénnyel feleselnek egymásnak a vonalak.” (K. M.)

Első két képeskönyve az ókori keleti kultúrákból eredő tekercskönyvek mintájára készült, Esterházy Péter: Egy nő és Parti Nagy Lajos: Kacat, Bajazzó című írásának felhasználásával, sőt az írók aktív közreműködésével, lévén a szöveg az ő kézírásukkal került a papírra. A kézbe vehető tekercsek mellett készült két, mintegy 9 méter hosszú változat is, melyet egyszer már láthatott a közönség 2002-ben, a Fészek Galériában. A korábbi két mű most egy újabbal egészül ki: szintén Parti Nagy Lajos írása, Dump Endre töredékei ihlették a legújabb Banga könyvet, mely most a tibeti halottas-könyvek formájából indult ki. A 15 lapból álló sorozat egyes darabjait középtájon egy-egy lyukon átfűzött szalag tartja össze.

Banga Ferenc 1947-ben született Újpesten. Képzőművészeti szabadiskolában tanult, mesterei: Zilahy György, Tamás Ervin. 1968-72-ig a Néprajzi Múzeum restaurátora, 1972-77-ig esti rajziskolában tanít Újpesten, 1986-89-ig az Újpest Galéria művészeti vezetője. 1970-től vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon. Művei megtalálhatók hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben.