Budapest Box - Rejtett szcéna az 1990-es években

2002. július 4. – szeptember 29.
Mikor
2002. július 4. – szeptember 29.

A Budapest Box című kiállítás „a művész mint kurátor” koncepciójából indul ki. Az a jelenség, amikor a művész kiállításrendezőként lép fel, természetesen nem új a művészet intézményének történetében: elég, ha csak egy korai példát, Courbet-t említjük, aki kénytelen volt saját műveiből a saját maga által létrehozott – alkalmi – kiállítótérben megrendezni kiállítását, ha nyilvánosságra szerette volna hozni műveit, melyeket a hivatalos struktúra elutasított. Így őt tekinthetjük nemcsak a művész-kurátor egyik első megjelenésének, de az általa működtetett helyet az első ún. művészek által működtetett kiállítótérnek.

A kiállítás azokat a projekteket és valós vagy virtuális helyszíneket mutatja be, amelyek az elmúlt tizenkét év során Budapesten jöttek létre. A múlt idő használata nem teljesen jogos ebben az esetben, hiszen jó néhány ezek közül ma is létezik (Kirakat Galéria, Kis Varsó, kmkk, Manamana, TNPU, ikOn, JAVA, Szabics Ágnes, index, Videospace). Ez is a magyar kortárs képzőművészeti szcéna egyre élénkülő aktivitásának a jele.

A kiállítás által bemutatott időszak körülbelül 1989 júniusában Budapesten kezdődött, amikor a később Újlak Csoport néven ismertté vált, fiatal képzőművészekből álló csapat kiállítást rendezett a lerobbant Hungária Fürdőben. Ugyanezen a nyáron több alkalommal a használaton kívüli óbudai Újlak mozit vették birtokba egy-egy estére, egyéni és csoportos kiállításokat rendezve. A művészek által kezdeményezett kiállítások és kiállítóhelyek létrejötte legtöbbször a hivatalos intézmények működési hiányosságaira utal. A művészek a működő struktúrával párhuzamos intézményeket alapítanak; és támogatás nélkül, minimális költségvetésből működtetik; tevékenységükkel az intézményi rendszer hiányzó elemeit pótolják.

A kiállítás a szorosan vett budapesti szcénát mutatja be, melyhez szeptember folyamán ún. szatellitesemények kapcsolódnak, ahol egyrészt a Budapesten kívül létrejött kezdeményezéseket, másrészt néhány külföldi, modellértékű projektet mutatunk be. Ezenkívül szerepel majd a programban több kerekasztal-beszélgetés, előadás, koncert stb.

A Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum a Budapest Box kiállítás kapcsán szeretne egy Magyarországon eddig általánosan nem elterjedt gyakorlatot bevezetni: a kiállító képzőművészek munkájuk elismeréseként honoráriumot kapnak. Ez a lépés szimbolikusnak tekinthető, és a képzőművészek társadalmi megbecsülése szempontjából óriási jelentőségű.

Résztvevők: Beöthy Balázs, Leseraum 2 (Luchezar Boyadijev, El-Hassan Róza, Milica Tomić), Fodor János–Horváth Tibor: JAVA / BBS, Folyamat Galéria / Fő u. 3. (Császári Gábor, Adèle Eisenstein), "Török" Fürdő (Adèle Eisenstein, Kozári Hilda), Hejettes Szomlyazók, Kirakat Galéria, kmkk (El-Hassan Róza, Hegyi Dóra, Sugár János, Süvecz Emese), Kis Varsó, Mű-Terem Kiállító (Kopasz Tamás), Menesi Attila / Christoph Rauch (index), Milieu et L'EGO (Beöthy Balázs, Nemes Csaba, Pereszlényi Rolland), Szabics Ágnes: Túlélési gyakorlat, TNPU (szuperintendáns: St. Auby Tamás), Manamana (Erhardt Miklós–Várnagy Tibor), Veszely Beáta, Négy Nagy Gazdag (elek is, Hecker Péter, Nagy Attila), Újlak Csoport, Videospace Budapest (Eike, Németh Hajnal, Várnai Gyula), www.ikon.hu (© Koronczi Endre)

Kurátorok: Dóra Hegyi és Katalin Timár