Digitális testek - Virtuális látványosságok

2001. október 25. – november 25.
Mikor
2001. október 25. – november 25.

A Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum a C3 Kulturális Központtal és a torontói Interaccess-szel együttműködve az Őszi Fesztivál keretében mutatja be a Digitális testek – Virtuális látványosságok című kiállítást. Ez a kiállítás azért is különösen fontos, mert a biotechnikai tudományok, a digitális fejlődés és ezek kapcsolata a művészettel Magyarországon még nem jelent meg ilyen átfogó formában; miközben a posztbiológiai test és annak megjelenése a különböző művészeti műfajokban már számos kiállítás, könyv, televízióműsor, konferencia és szimpózium tárgya volt az utóbbi időben.
A Digitális testek – Virtuális látványosságok projekt egyik fő célkitűzése egyrészt egyfajta interdiszciplináris kommunikáció kialakítása, másrészt olyan művek bemutatása, melyek az orvostechnológia hatására az emberi testről alkotott képünk megváltozását mutatják. A kiállítás – és az egész projekt – ugyanarra a kérdésre keresi a választ: a különböző technológiák gyors fejlődése révén átalakuló fogalmainkat próbálja felülvizsgálni, és bemutatni, hogy kultúránk digitalizálódását hogyan fogadják és értékelik művészek, teoretikusok és tudósok.

Nina Czeglédy, a kiállítás kanadai (magyar) kurátora, a következő kanadai és magyar művészeknek adott helyet válogatásában: Jack Butler, Jon Baturin, Eric Fong, Nell Tenhaaf, Barta Zsolt Péter, Drozdik Orsolya, Göbölyös Luca, Gyenis Tibor, Hajdú József, Kerekes Gábor, Kozári Hilda, Lakner Antal.
Dr. Marina Gržinić szlovén kurátor Rajko Bizjak fotográfiai munkáit mutatja be, az ECLIPSE csoport pedig egy installációval szerepel a kiállításon.

Kapcsolódó programok:
október 25-én, a kiállítás megnyitását követőenTanja Ostojić (Ljubljana/Belgrád) performansza
október 26-án tudósok, művészek és teoretikusok részvételével nemzetközi szimpózium a Francia Intézetben (Budapest, I. Fő u.17.), melynek záróeseménye Atau Tanaka performansza
október 27-én 10-18 óráig “Wired Bodies-Mediated Bodies” címen vetítéssorozat a Ludwig Múzeum előadótermében
október 31-én 19 órakor Sara Diamond “Code Zebra” perfomansza látható ugyanitt.