Egy énekkart keresek, ahol még énekelnek és egy mosodát, ahol még mosnak

2010. június 17. – augusztus 15.
Mikor
2010. június 17. – augusztus 15.

Gerber Pál retrospektív kiállítása

A kiállítás kurátora Oltai Kata.

Gerber Pál (Tatabánya, 1956) pályája a kései nyolcvanas években, a gulyáskommunizmus utolsó időszakában indult. A tatabányai gyermekkor, a munkásváros miliője erős nyomot hagyott a később Budapestre költöző Gerberben. A Kádár-kor ismert és megmosolygott vagy éppen hidegrázást kiváltó szlogenjei, tárgykultúrája, színvilága, ismerős szürkesége, gondolattársításai, tárgyegyüttesei térnek vissza munkáiban. A kilencvenes években az új gazdasági, politikai berendezkedés fordulatot hozott a fiatal festő művészetében is, amely azonban megőrizte alapvető jegyeit, mindenekelőtt a folyamatos párbeszédet a környező világgal, a magas- és a tömegkultúra látható és láthatatlan rétegeivel. Pontosan megfogalmazott motívumaival - legyen az kiemelt szövegrészlet, talált apróhirdetés vagy képi elem - talányos történelmi és kultúrtörténeti utalásokat, váratlan asszociációs kapcsolatokat jelenít meg.

Gerber Pál retrospektív kiállítása a Ludwig Múzeum egyéni életműveket bemutató sorozatának következő állomása. A rendszerváltás évében, 1989-ben megrendezett és azóta legendássá vált Kék Acél című kiállításon bemutatott művektől indulva a kiállítás képzeletbeli ívet ír le, az itthoni és a külföldi egyéni kiállítások során át a köztéri projektek felelevenítéséig, Gerber közel huszonöt éves pályafutását bemutatva. Műfajilag is igen sokoldalú életműről van szó, és ezt a sokrétűséget a kiállítás nem a kézenfekvő kronologikus rendben kívánja bemutatni, hanem az egymás mellé helyezéssel értelmezi a kiállított műveket, dialógust igyekszik létrehozni Gerber munkásságán belül, az egyes művek között is. Bár Gerber munkáit számos kiállításon láthattuk az elmúlt években, ez a sokoldalú párbeszéd eddig nem valósulhatott meg.

A kiállítás alkalmából megjelenő 280 oldalas katalógus a művész életművének mélyebb megismeréséhez és megértéséhez kíván segítséget nyújtani. A katalógus szerzői: Hornyik Sándor, Pataki Gábor, Sturcz János és Tatai Erzsébet. Szerkesztette: Oltai Kata. A katalógus megvásárolható a kiállítótérben. Kattintson ide a részletekért!