Esterházy Művészeti Díj 2017

2017. december 15. – 2018. január 14.
Mikor
2017. december 15. – 2018. január 14.
Belépőjegyek
1600Ft

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum ad teret 2017-ben az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Esterházy Művészeti Díj keretében létrejövő kiállításnak.

Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre az ötödik, jubileumi Esterházy Művészeti Díjra kiírt pályázat nyertesei

Ezer Ákos (1989-ben született Pécsett, Budapesten és Tóalmáson él és alkot) festményei vidám erőteljességgel mutatják be az egyszerű ember bukdácsolását, meghiúsult álmait, esendőségét. Figuratív teremtményei önmagára is reflektáló absztrakcióként jelennek meg.

Keresztes Zsófia (1985-ben született Budapesten, itt él és alkot) személyében egy olyan fiatal művészt ismerhetünk meg, aki egy poszt-szkeptikus és poszt-feminista generáció tagjaként óriási önbizalommal, ugyanakkor nagyon érzékien bánik az anyaggal, a testiséggel és a térrel. Térben burjánzó szobrai napjaink fogyasztáson alapuló önemésztésének rituális maszkjai.

Nagy Imre (1975-ben született Budapesten, Bécsben végezte tanulmányait, ahol azóta is él és alkot) alkotásai generációjának általános állapotát testesítik meg: a légüres teret és az ingatag létet. Mindennapi használati tárgyakból látszólag ideiglenesen állítja össze őket. Titokzatos elveszettségükben és anyagi esetlegességükben ugyanakkor autonóm kisugárzással és aurával rendelkeznek.

Az Esterházy Magánalapítvány 2009-ben alapította meg az Esterházy Művészeti Díjat, amelynek célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat kétévente adják át. A korábbi győztesek alkotói munkásságát az alapítvány folyamatosan figyelemmel kíséri. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett Esterházy Művészeti Díj pályázat első fordulója során a független szakmai zsűri 266 pályázóból választhatta ki a második fordulóba továbbjutó 21 művészt. A zsűri által a második fordulóba beválasztott huszonegy művész műveiből megrendezett jubileumi kiállítást a nagyközönség 2017. december 15-től 2018. január 14-ig tekintheti meg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum második emeletén. Az intézmény - korábbi hagyományokat folytatva - örömmel ad helyet a fiatal feltörekvő művésznemzedék tehetségeinek.

A kiállító művészek:
Albert Ádám, Bernáth Dániel, Dobokay Máté, Ember Sári, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Galambos Áron, Keresztes Zsófia, Kiss Adrian, Kokesch Ádám, Koós Gábor, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt, Nagy Imre, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schwéger Zsófia, Szentesi Csaba, Utcai Dávid, Zuzana Zurbolová.

A határokon átívelő dialógus egyik eredményes idei együttműködése a két zsűritag Sandro Droschl és Fenyvesi Áron kurálásában megvalósult Abstract Hungary címmel megrendezett gráci kiállítás, mely a nyár folyamán parallel futott a bécsi Real Hungary kiállítással. Az Esterházy Now határozott célja a fiatal magyar képzőművészek nemzetközi kontextusba helyezése.

Zsűritagok:
Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója
Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója,
Fenyvesi Áron, kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője,
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője, a Gallery Weekend művészeti vezetője,
Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója,
Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.