A fényjátékosok: Kepes György és Frank J. Malina – a művészet és a tudomány metszéspontján

2010. szeptember 3 - november 21.
Mikor
2010. szeptember 3 - november 21.

A kísérletekben megnyilvánuló univerzális gondolkodás hosszú ívet rajzol a művészettörténetben a tudomány és a művészet reneszánsz szintézisétől a Kepes György (1906−2001) és a cseh származású Frank Malina (1912−1981) munkáiban megnyilvánuló radikális újításokig. Mind Kepes, mind Malina kelet-európai gyökerekkel rendelkezett, és erősen hatottak rájuk a modernista elméletek.

Kepes Györgyöt mint „fényművészt” is szokás említeni: festményei, fotogramjai, fényképei és kinetikus művei visszavezethetők a harmincas években Moholy-Nagy László munkatársaként végzett fény- és árnyék tanulmányaira, a fény mint kreatív médium használatára. Frank Malina egyidejű kinetikus műveiben ugyancsak ezzel kísérletezett, és párizsi műtermében megoldást keresett arra, hogy milyen szerepet kaphat a művész-tudós a modern társadalomban.

Malina és Kepes egyaránt arra törekedett, hogy az oktatói tevékenység és a művészetekről és a technológiáról szóló információk terjesztése révén újraegyesítse a társadalom- és természettudományokat. A Ludwig Múzeum kiállítása a két alkotót a köztük felfedezhető párhuzamok mentén igyekszik bemutatni.