František Kupka és Otto Gutfreund a Jan és Meda Mladek-gyűjteményben

2001. december 14 - 2002. február 24.
Mikor
2001. december 14 - 2002. február 24.

Jan és Meda Mladek, cseh származású, Washingtonba emigrált házaspár kitűnő műgyűjteményének darabjaival már másodszor találkozhat a közönség a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítótermeiben. Jiří Kolář művei után most másik két világhírű cseh művész, František Kupka (1871-1957) festményeiből és Otto Gutfreund (1889-1927) szobraiból mutatunk be válogatást.
A fenti három cseh művész különös jelentőséggel bír Meda Mládková számára, mivel nemcsak műveiket gyűjtötte, de a három életmű művészettörténeti feldolgozását is elősegítette. František Kupka művészetéről ő maga is írt egy tanulmányt, mely a kiállításhoz megjelenő katalógusban lesz olvasható.
Ebben a tanulmányában Meda Mládková azt bizonyítja, hogy Kupka Párizsban élő kortársaival ellentétben nem a kubizmuson keresztül jutott el az absztrakt festészetig, hanem saját, egyéni útját járva ért el hasonló eredményeket. Kupka 1946-ban, Prágában rendezett retrospektív kiállításán műveit nyolc kategóriába osztotta. Ezek a kategóriák nagyon eltérnek egymástól: a hagyományos, figurális ábrázolásoktól a geometrikus és organikus képeken át a színekkel való kísérletezésig terjednek. Az érdekes az, hogy a kategóriák nem határolódnak el egymástól időben: a nagyon is különböző irányú kutatások egymással párhuzamosan zajlottak.
Otto Gutfreund művei a 70-es években tűntek fel Jan és Meda Mladek gyűjteményében. Figyelmük nemcsak Kupka művei kapcsán irányult a cseh kubizmus e kitűnő alakjára, de a második világháború utáni cseh szobrászgeneráció tagjai számára is fontos referencia volt Gutfreund művészete, kísérletei, erkölcsi és művészi felelősségvállalása.
Jan és Meda Mladek gyűjteményének darabjait számos alkalommal mutatta be Amerikában és egyes nyugat-európai városokban. Legutóbb a pozsonyi Városi Galériában, majd a Česky Krumlov-i Egon Schiele Centrumban láthatta a közönség ezeket a műveket, melyek a budapesti kiállítás után Meda Mládková alapította prágai Kampa Múzeumban nyernek állandó elhelyezést.
A kiállítás a Közép-európai Kulturális Intézettel közös szervezésben jön létre, így a műveket két helyszínen, az Intézet galériájában (1088 Budapest, Rákóczi út 15.) és a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítótermeiben egy időben láthatja a közönség.

A kiállítás kurátora: Bálványos Anna