Határátlépések

2007. február 22 - április 15.
Mikor
2007. február 22 - április 15.

A kiállítás jól ismert kelet-európai művészek olyan konceptjeit és más műveit (videóit, installációit, fotóalapú munkáit) mutatja be, melyek az identitás kérdését állítják középpontba. Úgy tűnik, ez a kérdés manapság, a globalizált világban roppant sürgetővé vált. Különösen a régióban élő művészek számára, akik történelmi szempontból gyakran ugyanabban a kulturális térben élnek, mégis a kortárs képzőművészet nemzetközi terepén dolgoznak.
Szinte naponta élik át a határátlépés élményét egyrészt szó szerint véve, amikor azért utaznak, hogy részt vegyenek nemzetközi kiállításokban, másrészt szimbolikus értelemben, művészeti tevékenységükben. Művészeti gyakorlatuk jelentősen eltérő lehet a megközelítést vagy a kivitelezést tekintve, mégis mind osztják azt az utópisztikus felfogást, hogy a művészet korlátlan lehetőségekkel bír a kortárs kultúrában.
A kiállítás a regesnburgi Kunstforum Ostdeutsche Galerie-vel való kooperáció eredményeként jött létre, mely Németországban egyedülálló a modern német és kelet-európai művészeti gyűjteményével.
A kiállítást háromnyelvű (német--magyar--angol) katalógus kíséri Pavel liška (D/CZ), Martina Pachmanova (CZ), Ileana Pintilie-teleaga (RO) és Néray katalin (H) tanulmányával.
A kiállítás kurátora Regensburgban Dr. Pavel liška, Budapesten Timár Katalin.
A kiállító művészek: Braco Dimitrijević (SRB/F), Milena Dopitová (CZ), El-Hassan Róza (H), Sanja Iveković (HR), Oleg Kulik (UA), Boris Missirkov és Georgi Bogdanov (BG), Roman Ondák (SK), Dan Perjovschi (RO), Anri Sala (ALB/F), Ene-Liis Semper (EST) és Milica Tomić (SRB).