Helmut Newton: Szex és tájképek

2002. május 30 - szeptember 29.
Mikor
2002. május 30 - szeptember 29.

Helmut Newton korunk egyik legjelentősebb fényképészének számít. 1920-ban született Berlinben és a híres divatfotós Yva tanítványa és munkatársa volt.

Többéves szingapúri és ausztráliai tartózkodás után 25 évig Párizsban élt és dolgozott, 1981 óta pedig Monte Carlo-ban él. Híres divat- és portréfotói a világ vezető magazinjaiban jelentek meg (Vogue, Elle, Marie Claire, American Playboy, Stern, Life) és a 20. század második felében stílust teremtettek a szépek, híresek és gazdagok fotográfiai interpretációjában.
A többek között Liz Taylorról, Catherine Denevue-ről és Jack Nicholsonról készült portréi egy globális médiatörténet ikonjaivá váltak; jéghideg erotikájukban és közvetlen jelenlétükben monumentálisan megragadott női aktjai a szexizmus gyanúja miatt gyakran részesültek ellentmondásos fogadtatásban.

A „Szex és tájképek” című kiállítás a 48 nagyméretű fotó kiválasztásával megkísérel egy új, reflektáló és interpretáló Helmut Newtont bemutatni. A munkák az elmúlt 10 évben jöttek létre, és kizárólag egyedi fotók formájában léteznek; tehát nem a folyóiratokban való megjelenésre készültek, hanem egy szigorú fotográfiai koncepció jegyében valósultak meg.
Newton saját fotográfiai œuvre-jét egy, a média által definiált művészeti termelés részeként látja, ami távolságot tart a csillogó stilisztikától és egzisztenciális kérdésekkel foglalkozik.

A kiállítás dialógusszerűen szembe állítva mutat be embereket meztelenségükben, nőket intim környezetükben és kiterjesztve a tájképfotózás műfaját, házakat, kerteket, repülőtereket és a tenger felszínét. Az ember és környezete közötti kapcsolat felületesen szemlélve nem tárja fel magát, hanem a viszonyok bonyolult hálójaként csak a kiállítás „bejárása” során bontakozik ki.
Newton ezzel a sűrű és összetett válogatással nem csupán olyan fényképészként mutatkozik be, aki a motívumait esztétikai kritériumok alapján úgy rendezi el, hogy jelenlétüket hatásosan ragadja meg, hanem mint művész, aki környezetének, embertársainak, és azok önábrázolásra és összetartozásra vonatkozó titkos vágyainak szeizmografikus lekövetésére vállalkozik.

A kiállítás kurátorai: Hegyi Dóra és Timár Katalin

(a salzburgi Rupertinummal)