iconuu – Közösségi installáció

2015. április 26. – június 30.
Mikor
2015. április 26. – június 30.

Hozd létre a bolygó vizuális nyelvét!
Csatlakozz egy globális művészeti akcióhoz!

Az iconuu közösségi installációi arra ösztönzik a látogatókat, hogy a világ különböző pontjain élő emberekkel kommunikáljanak, és a vizuális kifejezésmód alkalmazásával átlépjék a nyelvi korlátokat.

Az iconuu leginkább egy továbbfejlesztett társadalmi hálózathoz hasonlító online felületként, illetve eszközként írható le. A hálózaton belül az emberek egy újfajta jelrendszer segítségével kommunikálnak. Ez az új jelrendszer afféle vizuális gyorsírásként működik, amellyel képi nyilatkozatok narratív formában kerülnek közlésre. Alapelve, hogy a kreativitás elsőbbséget élvez a pragmatizmussal szemben.
Konceptuálisan az iconuu a részvételi kultúra gondolatvilágára épít. Ez a megközelítés azt feltételezi, hogy az új, együttműködés alapú technológiák terjedése és demokratizálódása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nemcsak a jelentésekkel, de az eszközök használatával is kísérletezzenek, alkotóik számára is meglepő módokon.

Az iconuu tehát mindenki számára általánosan elérhető a www.iconuu.net weboldalon, illetve exkluzív, specializált változata korlátozott ideig látható az alábbi helyszíneken:
Budapest (Magyarország) | Ludwig Múzeum
Barcelona (Spanyolország) | HANGAR.ORG
Karlsruhe (Németország) | ZKM
Prága (Csehország) | Palác Akropolis
Rejkjavik (Izland) | Izlandi Nemzeti Galéria
Szöul (Korea) | Nemzeti Modern és Kortárs Művészeti Múzeum
Wuhan (Kína) Huazhong Egyetem, képzőművészeti kar

Az iconuu új kiállítási formát a PIPES fejlesztette. A PIPES négy Európai kulturális egyesület, a ZKM | Karlsruhe, a CIANT (Prága), a HANGAR (Barcelona) és a BRANZ (Prága) együttműködésében létrejött projekt.

Az interaktív program magyar verziójának megalkotásában Gyarmati Zsolt képzőművész működött közre.

Koordinátor: Simon Andrea

Az installáció kipróbálható 2015. június 30-ig a múzeum előterében.

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Művészetek Palotája

Médiapartnerek: Heti Válasz, Observer, Népszabadság, Port.hu