Innen nézve - Kortárs fotográfia Közép-Európából és az amerikai Közép-Nyugatról

2002. november 14. 1.00 – 2003. február 16. 1.00
Mikor
2002. november 14. 1.00 – 2003. február 16. 1.00

Az Innen nézve: Kortárs fotográfia Közép-Európából és az amerikai Közép-Nyugatról című fotókiállítás 22 Közép-Európában és az amerikai Közép-Nyugaton élő kortárs művész 84 művét mutatja be. A kiállítás a kultúra mindennapi életre gyakorolt hatását vizsgálja a világ ezen két különböző, de mégis egybefonódó régiójában.

Az ohiói Catherine Evans kurátori munkájával, és a Ludwig Múzeum Budapest részéről Niklai Judit közreműködésével létrejött kiállítás egy adott hely kulturális identitást formáló alapvető és egyedülálló hatását vizsgálja. A résztvevő művészeket az a környezet orientálja, melyben élnek: falvak, városok és fővárosok Európa és Amerika középső régióiban. Akár hagyományos, akár konceptuális vagy ábrázoló jellegű a megközelítési mód, a művész mindenképpen valami olyasmit nyújt saját világából, amit a néző nem ismerhetett, vagy láthatott azelőtt. Négy tág tematikus csoportra tagolódik az Innen nézve című kiállítás: természeti képek, épített környezetek, a művész észrevételein keresztül jegyzett társadalomkritika, és kulturális értékekről szóló vallomások. Ezek a témák mind az amerikai közép-nyugati, mind a közép-európai művészek munkájában jelen vannak, és amint szembekerülnek, hasonló és ellentétes jegyeik markánsabban kirajzolódnak.

A kiállítás két hasonló etnikai hagyományokkal és kontinentális elhelyezkedéssel rendelkező régió különböző és párhuzamos tulajdonságainak kiismerésére ösztönzi a látogatót, hogy a kulturális identitások újszerű szemléletével és a lokális értékek megbecsülésének lehetőségével járuljon hozzá globális kultúránk értelmezéséhez. A 2000. márciusában elkezdett The Heartland Project (Hátország Projekt) című kiállítás-sorozat utolsó fejezete az Innen nézve kiállítás. A sorozat magában foglalta az Az Éden illúziói: Az amerikai hátország képe című kiállítást, valamint a Museum Moderner Kunst – Stiftung Ludwig Wien által szervezett Nézőpontok/Poziciók: Ötven év művészete Közép-Európában, 1949-1999 című kiállítást is.

Az Innen nézve kiállítás az Arts Midwest és az Ohio Arts Council Nemzetközi Programjának keretében a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeummal együttműködésben jött létre. Anyagi támogatást nyújtottak az Egyesült Államokból a The Trust for Mutual Understanding, az Ohio Arts Foundation és a Pennsylvania Council on the Arts.
A Hátország Projekt honlapjának fő támogatója az AT&T volt. Magyarországon a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Ludwig Alapítvány, az Inter-Európa Bank Rt. és számos médiatámogató nyújtott anyagi segítséget.