Jeanne van Heeswijk: Emberi játszmák / Games People Play

2004. szeptember 7 - október 31.
Mikor
2004. szeptember 7 - október 31.

2004-ban a Múzeum kis.termében folytatódik az a rezidencia-program, mely a tavalyi évben indult el és melynek központi témája idén a tér, illetve a tér fogalmának lehetséges értelmezései. A meghívott művészek némelyike ezalatt a tér mint egy háromdimenziós közeg formálását érti, mások pedig ennek a fogalomnak a szimbolikus aspektusait vizsgálják különféle műalkotások létrehozásával és művészeti eseményeken keresztül.

Jeanne van Heeswijk holland művész ez utóbbi lehetőséget választotta azzal, hogy azokat a videóit vetíti most a kis.teremben, amelyek az emberi kapcsolatoknak társadalmi játékokként való felfogásán alapulnak és melyek a játék fogalmát konkrét és strukturális értelemben használják. Ezekben a művekben a társadalmi szerepek egyfajta keretként működnek, melyet az emberek az illető szerep felvételekor adott tartalommal töltenek meg. Ezeket a kereteket az adott interakcióknak és kapcsolatoknak megfelelően alakítjuk aztán, így a társadalmi szerepek változékony aspektusa válik kiemelten fontossá. Az In the Field [A pályán] című mű talán a legjobb példa a társadalmi szerepek performatív természetére vonatkozóan. A résztvevők különböző szerepeket kapnak és akármilyen pontosan is próbálják meg követni a játékszabályokat, néha kiesnek az adott szerepből, mely a játékból való kizárásukat jelenti. Jeanne van Heeswijk videói bizonyos értelemben véve olyan laboratóriumi kísérletek dokumentumai, melyeket a művész roppant agyafúrt módon konstruál meg.

A rezidencia ideje alatt Jeanne van Heeswijk videó-interjúk keretében vizsgálja a női társadalmi szerepeket. Ez a mű folytatása lesz a Műcsarnokban 2001-ben megrendezett Szerviz kiállításon bemutatott projektnek.

Jeanne van Heeswijk műveiben a műalkotások létrehozásának és az ahhoz kapcsolódó diszkurzusnak a témáit vizsgálja sokféle médium és módszer segítségével. Véleménye szerint a művészet képes arra, hogy teret adjon az embereknek, és ő ezt a lehetőséget szeretné megteremteni annak az elképzelésnek az alapján, hogy a művészet átléphet minden határon, amit története során a társdalomban kialakított.

Jeanne van Heeeswijk Rotterdamban él és dolgozik. Számos projektet és kiállítást valósított meg szerte a világon; többek között a 2003-mas Velencei Biennálén a Holland Pavilon egyik kiállítója volt.