John Lennon rajzai (The Bag One Portfolio és más grafikák)

1994. október 13. – november 20.
Mikor
1994. október 13. – november 20.

“Ha a művészet az ember megváltására van, azt csak úgy teheti, ha megvédi az élet komolyságától és visszaadja nem remélt fiús voltát.” (John Lennon, 1968)

John Lennon sokoldalú tevékenységéből a zenei kétségkívül a legismertebb és legnépszerűbb, ő azonban legalább annyira fontosnak tartotta irodalmi és képzőművészeti érdeklődését és tevékenységét. Kevesen tudják, hogy művészeti tanulmányokat is folytatott 1957–1960 között a Liverpool Art Institute-ban.
1968-ban Lennon újra festeni kezdett (ezek a hagyományos stílusú művek csak kis részben maradtak meg), de ennél is jobban vonzották a rajzok és a kreatív vázlatok.
Az itt kiállított litográfiák két periódusban jöttek létre 1968 és 1969 között. Rajzok százai készültek, melyekből Lennon életrajzírója, Anthony Fawcett és impresszáriója, Ed Newman választott ki 12 darabot. Ezt egészítette ki a címlap és Lennon ABC-versének facsimiléja. A litográfiákat Lennon papírra készült rajzai után szenzitív cinklemezre vitték át és nyomtatták le a hagyományos módon, 300 példányban. Ezek mindegyikét szignálta Lennon, majd a portfólióhoz az ismert párizsi divattervező, Ted Lapidus tervezett egy szép fehér bőr tartót.
A Bag One-sorozatot először 1970 januárjában állították ki Londonban, a New Bond Street egyik galériájában, de már másnap bezáratta a Scotland Yard, mivel nyolc litográfiát mint “szemérmetlen” művet elkobzott. Néhány hónap pereskedés után az eljárást megszüntették.
A Bag One litográfiák John Lennon és Yoko Ono közös életéről szólnak.
A kiállított 81 db grafika tartalmazta a Bag One-sorozatot, valamint a Lennon halála után készült (300 példány + 25 Amist Proofs) nyomatokat, melyeket Yoko Ono Lennon kézzel szignált és John Lennon dombornyomásos pecsétjével hitelesített.
A budapesti kiállítás egy európai múzeumi körút első állomása volt 1994-ben.