Katja Pratschke-Hámos Gusztáv: Elcserélt testek / Fremdkörper

2001. november 6. – december 9.
Mikor
2001. november 6. – december 9.

A berlini művészek installációját alapvetően Thomas Mann „Elcserélt fejek” (eredeti cím: „Die vertauschten Köpfe”) című novellája motiválja.
Az installáció két szimultán vetített videóból, hat fotótablóból és agysebészeti eszközök bemutatásából áll.

Hinderk Emrich neurológus, pszichológus és filozófus elemzi Thomas Mann írását annak a dupla vetítővászonnak az egyik oldalán, amely a kiállítótér közepén foglal helyet. Ugyanennek a vászonnak a túloldalán Robert White idegsebész professzor előadását láthatjuk, aki a '80-as években végrehajtott majomfej-átültetéssel kapcsolatban beszél a fejátültetés technikai megvalósításáról.

A hat tablóból álló „Elcserélt testek” című fotóregény esztétikai világa Chris Marker „La jetée” fotóregényére és a Nouvelle Vague konceptuális szerelmes filmjeire emlékeztet.
A fotóregény a két barát, Jan és Jon történetét meséli el, akik egymás testi és szellemi adottságaira féltékenyek. Szerelmük Marie-hoz, szerelmi bánatuk pedig balesetbe sodorja őket, miközben mindketten fejüket vesztik. Ezután egy komoly orvosi kísérletnek vetik őket alá. Ez a szerelmi történet Thomas Mann novellája mellett az aktuális genetikai, neuro-biokémiai folyamatokkal és az emberi identitás problémájával foglalkozik.