Kicsiny Balázs: Munkavégzés folyamatban

2002. október 24 - december 1.
Mikor
2002. október 24 - december 1.

Az 1995 óta Londonban élt Kicsiny Balázs „Munkavégzés folyamatban” című kiállítását 2002. október 24 – december 1. között rendezi meg a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum a pécsi Janus Pannonius Múzeummal együttműködésben.

Az installáció létrejöttét a winchesteri katedrális nehézbúvárjának, William Walkernek a története inspirálta, aki 1905-ben több mint öt éven át dolgozott napi hat órán át a katedrális újraalapozásán mélyen a talajszint alatt, az állandó nedvességgel és sötétséggel dacolva, hogy a fény épületét, a katedrálist megmentse az összeomlástól. Ezt a munkát, amire senki más nem is vállalkozott, élete főművének tekintette, és a XX. század elején egyedül, megszállottan kövenként alapozta újra európai keresztény kultúránk meghatározó szimbólumának tartott épületet.

A mű egyik fontos motívuma az a kultúrtörténeti tény, hogy a winchesteri katedrális bencés apátság volt a XVI. századig, így a búvár munkája az ipari társadalom kontextusába helyezi a bencések „Ora et Labora” jelmondatát, meglepő kapcsolatot teremtve a középkor és a XX. század között.

Kicsiny Balázs munkája révén Walker most már fent, a katedrális padlóján görnyedezve, papreverendába öltözve, de búvársisakban tolja a talicskáját, hordja a cementet, viszi a vakolókanalat, lehajtott fejjel hordja a téglát; a világosság elvi lehetőségében a föld alatti munka után, de annak minden reménye nélkül a valóságban, és csak egy elektromos zsinór segítségével kerül összeköttetésbe az égiekkel. Akkor, mikor már mindennek ellenére nem csak az alapok inognak, de látványosan reped már a felépítmény is.

A mű először a winchesteri katedrális kereszthajójának északi részében került bemutatásra 2002 márciusában, a Janus Pannonius Múzeumban idén szeptemberben volt látható.

A kiállítás alkalmából katalógus jelenik meg.

A kiállítás kurátora: Krasznahorkai Kata